Søtpotetfries er blitt kjent som de friterte potetstavenes litt sunnere slektning, og er svært populært både alene og som tilbehør til en saftig hamburger. Dessverre hender det litt for ofte at søtpotetstavene blir kjipe og vasne, og det er jo ikke så stas.

Målet er et godt stekt skall med deilig, karamellisert smak som beskytter en myk og god kjerne. Og her avslører vi hemmeligheten for å få det perfekte søtpotetfries-resultatet. Hver gang.

<<LAG OGSÅ:Bakt søtpotet med digg fyll>>

3 tips til sprø søtpotetfries

Ovnsstekte fries av søtpotet blir ikke sprø på samme måte som når du bruker vanlige poteter. Vi har likevel noen enkle tips som hjelpe deg å få de aller beste søtpotetfriesene.

Tips 1: Legg søtpotetstavene i iskaldt vann, gjerne natten over eller minimum 3 timer. Det krever litt mer planlegging, men tenk på det slik: Det er alltid greit med alt som kan gjøres klart på forhånd.

Tips 2: Et lite lag med ekstra stivelse i form av maisenna eller potetmel hjelper til med å få sprøere fries, men kan også gjøre dem litt tørre. Bland derfor stivelsen med en spicy krydderblanding, så får du både god konsistens og skikkelig god smak.

Tips 3: Sørg for at søtpotetstavene er jevne i tykkelse og ikke ligger inntil hverandre når de stekes. Bruk heller to stekebrett.

Når søtpotetfriesene er ferdigstekt bør de nytes med en gang, før de får muligheten til å bli kalde og myke. Serverer med herlig spicy, hjemmelaget chipotlemajones – laget på kun 10 sekunder! (fullstendig oppskrift og fremgangsmåte på søtpotetfriesene finner du i slutten av saken.)

chipotlemajones til søtpotetfries

Chipotlemajones er naturlig tilbehør til all grillmat og skalldyr, og smaker i tillegg himmelsk på ostesmørbrød og som dipp til chips og rå grønnsaker.

Majones på et blunk

Du trodde kanskje at det å lage majones involverer langtekkelig og utmattende pisking for hånd. Skal du lage det på klassisk vis, så ja, men det behøver du heldigvis ikke. Med en stavmikser for hånden er majonesen klar på sekunder!

Alt du trenger å gjøre er å ha alle ingrediensene i en høy og smal beholder, starte stavmikseren og vips! – så har du majones. Det hele tar ikke mer enn 10 sekunder.

Etterpå kan du røre inn mer olje eller litt vann for å justere konsistensen dersom du synes majonesen er blitt for tykk. Og tilsetter du litt revet hvitløk, har du plutselig hjemmelaget aioli.

Det viktigste å huske på når du skal lage majones, uansett metode, er at alle råvarene må ha samme temperatur når de blandes sammen. Det reduserer sjansen for at majonesen skiller seg eller ikke tykner som den skal.

<<PRØV OGSÅ: Bakt søtpotet med fetaost og rosmarin>>

chipotlemajones til søtpotetfries

Når du bruker stavmikser til å lage majones kan du bruke hele egget, ikke bare eggeplommene. Konsistensen kan bli noe fastere, men det kan justeres med litt ekstra olje eller vann.

OVNSBAKTE SØTPOTETFRIES MED HJEMMELAGET CHIPOTLEMAJONES

Vanskelighetsgrad: Middels
Totaltid: Mer enn 3 timer
Steketid: 15-20 minutter
Steketemperatur: 225˚C varmluft
Porsjoner: 4

 

Dette trenger du:

 • 800 g søtpotet, i staver
 • 3 ss maisenna (eller potetmel)
 • 1 ts chilipulver
 • 0,5 ts malt spisskummen
 • 0,25 ts malt koriander
 • 0,5 ts flaksalt
 • 0,25 ts pepper
 • 4 ss rapsolje

 

Slik gjør du:

 1. Skrell søtpotet og kutt i lange, like tykke staver. Legg i iskaldt vann i minst 3 timer ev. natten over i kjøleskap.
 2. Forvarm ovnen til 225˚C (varmluft). Hell av vannet på søtpotetstavene og tørk godt med kjøkkenpapir.
 3. Ha maisenna, chilipulver, spisskummen, koriander, salt og pepper i en plastpose. Tilsett søtpotetstavene og rist godt.
 4. Hell olje i posen og rist godt igjen.
 5. Fordel søtpotetstavene jevnt utover bakepapirkledd stekebrett. De bør ikke overlappe for da blir de ikke godt nok stekt. Bruk to brett om nødvendig.
 6. Stek midt i ovnen i 15-20 minutter (avhengig av tykkelsen på stavene). Søtpotetfriesene er ferdige når de er gylne og godt stekt.

 

CHIPOTLEMAJONES

Dette trenger du:

 • 1 stk. egg, romtemperert
 • 1 ts nypresset sitronsaft
 • 1 ts hvitvinseddik
 • 1 ts Dijonsennep
 • 2 dl rapsolje
 • 1 ts knust chipotle (røkt chili)
 • 1 ts paprikapulver
 • Salt

 

Slik gjør du:

 1. Sørg for at alle ingrediensene er romtempererte før du starter. Det er med på å sikre et godt resultat.
 2. Ha helt egg, sitronsaft, hvitvinseddik, Dijonsennep, rapsolje, chipotle og paprika i en sylinderformet beholder. Kjør stavmikser på høy hastighet i beholderen. Ingrediensene skal tykne og bli til en jevn majones. Smak til med salt.

Hjemmelaget majones oppbevares i kjøleskapet og har minst like god holdbarhet som eggene du bruker.

Se flere oppskrifter med poteter