norsk
Enkel rømmegrøt alle kan lage
For mange er rømmegrøt selve smaken av sommer. Og det er ikke vanskelig å lage den fra bunnen av. Her får du både klassisk rømmegrøt - og en lettere rømmegrøt du faktisk kan spise hver dag.
30min / 10min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
5 porsjoner
Dette trenger du til klassisk rømmegrøt:
5 dlrørosrømme (eller seterrømme)
7 dlhelmelk (evt. litt mer hvis nødvendig)
2 dlhvetemel
1 klypesalt (smak til)
Dette trenger du til lett rømmegrøt med tjukkmjølk:
1 begerrørosrømme (270 ml)
2 og en halv dltjukkmjølk
7 dllettmelk
2 dlhvetemel
1 klypesalt (smak til)
Fremgangsmetode
Slik lager du klassisk rømmegrøt
Ha rømme i en god kjele, gjerne tykkbunnet.
Rør i rømmen og la den koke opp. Skru ned varmen og la den putre i ca. 5 minutter.
Sikt inn halvparten av melet og pisk det inn i rømmen. Pass på at det ikke klumper seg.
La det putre til fettet pipler frem. Ta det vekk med en skje eller sleiv. Noen liker å bruke dette til servering, andre bruker «nytt» smør.
Det er viktig å røre godt langs bunnen hele tiden slik at grøten ikke setter seg fast i kjelen.
Rør inn resten av melet og spe med melken. La grøten koke opp mellom hver gang du sper. La den putre i ca. 5 minutter.
Smak til med salt.
Server med sukker, kanel og rømme.
Server gjerne grøten med et fat med god spekeskinke, honningmelon og jordbær.
Slik lager du lett rømmegrøt med tjukkmjølk
Ha rømme og Tjukkmjølk i en god kjele, gjerne tykkbunnet.
La det koke opp. Skru ned varmen og la den putre i ca. 5 minutter, eller til fettet som pipler frem, hvis du vil fjerne dette.
Sikt inn halvparten av melet og pisk det inn. Pass på at det ikke klumper seg.
Det er viktig å røre godt langs bunnen hele tiden slik at grøten ikke setter seg fast i kjelen.
Rør inn resten av melet og spe med melken. La grøten koke opp mellom hver gang du sper. La den putre i ca. 5 minutter.
Smak til med salt.