Det er få ting som er så tilfredsstillende som en tallerken gudommelig risotto, men hva er det egentlig som avgjør om den er god eller ikke?

Hemmeligheten bak en silkemyk risotto

 1. Det aller viktigste er å starte med riktig type ris. Det er nemlig ikke hipp som happ hvilken ris du benytter til risotto. Det må være en av tre typer, Carnaroli, Arborio eller Vialone Nano. Disse ristypene inneholder masse stivelse som gjør at riskornene absorberer væske, som igjen gir den kremete og gode konsistensen.
 2. Risottoris må ikke skylles før bruk, for da forsvinner stivelsen.
 3. Deretter må du bruke rikelig med kraft. Resultatet blir selvsagt enda bedre om kraften er skikkelig god, men mengde er faktisk viktigere. Med for lite væske vil ikke riskornene bli møre.
 4. Til slutt må du smøre deg med tålmodighet. Det nytter ikke å helle all kraften over risen på en gang og guffe på med høy temperatur.
 5. Risottoen må øses med litt og litt kraft om gangen på middels sterk varme. Så må den  røres i til væsken er trukket inn i risen,  og deretter gjenta prosessen til du har en mør og sikemyk risotto.

LES OGSÅ: Her finner du våre beste oppskrifter på italiensk mat.

(Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du i slutten av saken.)

risotto med grønne og vårlige grønnsaker

Gjør risottoen klar for våren med sesongens asparges, spinat og masse basilikum.

Vårens risotto

Når du først har lært deg å lage risotto, er det ingen sak å variere med sesongens råvarer. Primavera betyr vår på italiensk og på kjøkkenet markeres det i valg av vårens grønnsaker som asparges, spinat og erter. Resultatet er en vidunderlig rik og kremete Risotto Primavera.

På sommeren kan du lage skalldyrrisotto, på høsten kan du bruke forskjellige typer sopp og om vinteren passer det godt med en herlig kyllingconfit. Kun fantasien setter grenser.

Grønn risotto primavera i en skål.

Riktig ristype, rikelige mengder kraft og tålmodighet er de viktigste ingrediensene når du skal lage italienernes nasjonale risrett.

GRØNN RISOTTO MED VÅRENS GRØNNSAKER

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 40 minutter
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

 • 100 g selskapserter, frosne
 • 1 bunt asparges
 • 2 ss olivenolje
 • 5 ss smør
 • 100 g babyspinat
 • 1,5 l grønnsakkraft
 • 4 små sjalottløk, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, revet
 • 350 g risottoris
 • 2 dl hvitvin, tørr
 • 100 g parmesanost, revet + litt til servering
 • Salt og pepper
 • 10 g fersk basilikum, grovhakket
 • 30 g ristede pinjekjerner

 

Slik gjør du:

 1. Ha de frosne ertene i et dørslag og skyll med lunkent vann. La dem renne godt av seg.
 2. Fjern den nederste delen av aspargesen, ca. 2-3 cm fra bunnen. Del stilkene i 2-3 cm lange biter.
 3. Varm opp 1 ss olje og 1 ss smør i en stekepanne på middels sterk varme. Stek aspargesene i et par minutter og løft ut av stekepanna.
 4. Stek spinatbladene i samme stekepanne til spinaten faller sammen. Sett alle grønnsakene til side til risottoen er klar.
 5. Kok opp grønnsakkraften i en kasserolle og hold den rett rundt kokepunktet.
 6. Varm opp 1 ss olivenolje og 1 ss smør i en vid gryte på middels sterk varme. Surr sjalottløk og hvitløk myk og mør under omrøring uten at det tar farge.
 7. Ha risen i gryta og la den steke med et par minutter. Hell over hvitvin og la den koke inn.
 8. Tilsett varm kraft litt etter litt mens det hele tiden røres i risottoen. Ikke tilsett ny væske før den forrige runden er kokt inn.
 9. Fortsett å tilsette kraft helt til risen er mør. Det tar 20-40 minutter, avhengig av hvor mange porsjoner som lages samtidig. Risen skal helst være «al dente» når den er ferdig, altså ha litt tyggemotstand.
 10. Rør inn resten av smøret og revet parmesan for å få en rik og kremet risotto som er myk og absolutt ikke fast. Smak til med salt og pepper
 11. Vend til slutt inn grønnsakene og avslutt med et dryss basilikumblader, ristede pinjekjerner og mer revet parmesanost.

Se flere oppskrifter med ris