Til hovedinnhold

7 fantastiske retter til skalldyrfesten

La deg inspirere av Coop Mega-teamet, og inviter venner og familie til den ultimate skalldyropplevelsen.

Dekket bord med fat med reker, ulike sauser og tilbehør.

På kjøkkenet freser det lystig i kasserollen når blåskjellene skal dampes med herlige krydder og urter. Den deilige duften av hvitløk og sitrongress bærer bud om et skikkelig festmåltid.

- Hvitløk og chili passer til alt av skalldyr, fastslår fiskeansvarlig hos Coop Mega Skøyen, Jørn Edvard Thalberg. Hans favorittblåskjell er dampet i syrlig, økologisk eplemost fra Änglamark.

-  Du kan nesten dampe blåskjell i hva som helst, men jeg synes denne eplemosten passer veldig godt til den fine sødmen i blåskjellene. Jørn har sjekket blåskjellene og kastet ødelagte og døde skjell, og heller de friske skjellene i gryta. Dette blåskjellnettet inneholder store, fine blåskjell, som kan ta opptil 10 minutter i gryta før de er ferdige.

- Mindre skjell trenger ikke mer enn 4-5 minutter, så her må man sjekke underveis. Blåskjellene er ferdige når skallet har åpnet seg helt.

Stek perfekte kamskjell

Felles for alle skalldyr er at de skal ha minimalt med varmebehandling. For mange er steking av kamskjell selve svenneprøven og forbundet med en viss engstelse.

Liz Connie Hellum, som er fiskeansvarlig hos Coop Mega Ullevål, lager et rutemønster i kamskjellene og krydrer dem godt med salt og pepper.

- Velg helst store kamskjell og stek dem i en panne ved høy temperatur i et halvt minutt på hver side. Da får de en god stekeskorpe og blir varme tvers igjennom uten å få gummiaktig konsistens, forklarer Liz Connie.

Coop Mega-teamet består av tre sjømateksperter: Jørn Edvard Thalberg,Liz Connie Hellum (i midten) og Cathrine Jægerud.

Coop Mega-teamets tre sjømateksperter: Jørn Edvard Thalberg,Liz Connie Hellum (i midten) og Cathrine Jægerud.

Skalldyr er perfekt festmat

Denne skalldyrmenyen er superenkel å lage. Den store restaurant-trenden for tiden er såkalt sharing-meny, som betyr at man lager store porsjoner og deler med hverandre. Lag to retter om gangen og la gjesten få smake mange nye, spennende retter. På den måten får dere en lang og hyggelig kveld rundt bordet.

7 deilige deleretter til skalldyrfesten

  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆