

I områdene rundt de dype alligator-sumpene i Louisiana finner du en spennende matkultur. Det består av litt Amerika, litt Frankrike og litt Spania. Kulturen kalles kreol (fransk-afrikansk innflytelse) eller cajun (fransk-spansk innflytelse). Og i en slik miks av mennesker med forskjellig bakgrunn, oppstår det spennende mat.
<<LES OGSÅ: Retten jambalaya var i sin tid et forsøk på å lage paella, men uten safranen. Har du lyst til å prøve deg på sydenfavoritten paella, er denne oppskriften helt fantastisk.>>
Det var den spanske befolkningen i New Orleans som byttet ut verdens dyreste krydder - safran - med tomater og karibiske krydder. Ved å ta i bruk andre lokale råvarer, som den franske Andouille-pølsen, har den smakfulle retten fått sitt eget særpreg som ikke lenger minner om paella.
Herlig blanding gir jambalaya

Jambalaya er lett å lage, selv med råvarer du får i en helt vanlig matbutikk. Det fine med denne fantastiske retten er at du selv kan velge om du vil ha fisk og skalldyr i den, eller om du vil ha en rett med kylling i.
Det mest vanlige er en kombinasjon av skalldyr, kylling og sterk pølse. Chorizo kan være et fint alternativ til Andouille.
Paella er en risrett, og det er også jambalaya. Den er bygget opp på en annen måte enn den spanske slektningen, og det som er basen for en perfekt jambalaya er det som kalles ”den hellige treenighet”: Løk, stangselleri og paprika.

<<IKKE GÅ GLIPP AV: Har du lyst på en ren vegetarrett med ris - med masse deilig smak - er den arabiske risretten Machboos midt i blinken!>>
Jambalaya som metter mange
Her hjemme er ikke jambalaya en spesielt kjent rett. Men det fine med denne smakfulle retten er at den er enkel å lage til mange mennesker. Så hvorfor ikke imponere med ekte Louisiana-mat neste gang du har gjester?

Herlig sjømat-jambalaya
Dette trenger du (4 personer):
- Nøytral olje
- 1 stk gul løk, finhakket
- 2 stk stangselleri, hakket
- 1 stk rød paprika skåret i terninger
- 2 ts frisk timian, finhakket
- 1 ts kvernet sort pepper
- 1 ts cayennepepper
- 1 ts paprikapulver
- 4 stk hvitløksfedd hakket
- 1 ss olje
- 200 g chorizopølse i skiver (hvis du ikke vil ha kjøtt i retten, dropper du denne)
- 4 dl langkornet ris
- 7,5 dl kyllingkraft, grønnsaks- eller fiskekraft
- 1 boks hakkede tomater
- 4 ss persille, hakket
- 2 dl tørr hvitvin
- 2 ss tomatpuré
- 2 laurbærblader
- Salt
- ½ liter reker, enten ferske eller frosne. Skrelles.
- 400 g hvit fisk som brosme eller breiflabb, delt i store terninger
- eventuelt kan du også bruke blåskjell (beregn 4-6 stk per person)
Slik gjør du:
- I en gryte varmer du noen spiseskjeer med olje. Tilsett løk, selleri og paprika og la dette surre på medium varme i ca 5 minutter. Salt lett og tilsett cayennepepper, sort pepper og paprikapulver.
- I en annen gryte koker du risen i kraften.
- Tilbake til hovedgryten: Nå tilsetter du tomatpuré og blander godt. Hell i vin og la alkoholen koke ut noe minutter før du tilsetter laurbærblader, timian og knuste tomater. La dette putre en god halvtime med lokk på.
- Når risen er ferdig (smak om den er ferdigkokt) heller du dette over i hovedgryten. Bland forsiktig og smak eventuelt til med mer salt.
- Stek pølseskiver i pannen og ha i gryten. Fisken legger du i gryten når det gjenstår ca 7 minutter av koketiden. Dette gjelder også hvis du ønsker å bruke blåskjell i retten. Vær forsiktig slik at fisken ikke går i oppløsning. Legg på lokk. Ved servering blander du forsiktig inn hakket bladpersille og rensede reker.
- Så er det bare å servere din nye favorittrett!