Blåskjell lever av planteplankton, og vokser på grunt vann langs hele kysten. Norske blåskjell både dyrkes og vokser vilt. Blåskjell og andre skalldyr smaker aller best på høsten og vinteren, etter en lang sommer hvor de har spist seg feite og fine. Likevel er kjøttet magert og godt.

Økologiske blåskjell

I Coop Mega er vi stolte over å kunne tilby norske, økologiske blåskjell. Det er disse vi har brukt i denne retten. Skjellene er små, proppfulle av smak og fine på farge.

Blåskjell er mat vi ofte forbinder med sommer og sol, gjerne hvitvinsdampede servert med brød og majones. Så hvorfor ikke prøve en litt mer eksotisk variant med litt spicy kick som kan få en hver grå vinterdag til å bli litt lysere?

Oppskrift på blåskjell med asiatiske smaker og chilimajones.

Blåskjell er skikkelig fastfood; det tar bare et par minutter å dampe dem i kjelen.

Dampet i kokosmelk

Vi damper blåskjellene i kokosmelk istedenfor de mer tradisjonelle valgene som hvitvin eller fløte. Vi freser litt hvitløk, sjalottløk og chili først som gir dem en deilig, eksotisk smak sammen med koriander og ingefær.

Det skal litt til for å bli ordentlig mett av blåskjell. En god pekepinn er å beregne en halv kilo blåskjell per person. Det høres mye ut, men en stor del av vekta er selve skjellene. Blåskjellene er fettfattige, og inneholder mye protein, jern, selen og vitamin B12. Les mer om ulike måter å bruke blåskjell på her.

Blåskjell er utmerket kosemat, fordi det tar litt tid å få ut maten fra skjellene. Sett derfor av god tid når du skal kose deg med blåskjell! Og pass på å få med litt av den gode kraften til blåskjellene, den er perfekt å dyppe brødet i.

Spicy majones

Godt brød er bra tilbehør til blåskjell. Istedenfor klassisk majones eller aioli har vi laget en hot sriracha majones som passer godt til blåskjellkraften. Sriracha er en type chilisaus fra Thailand som nærmest har oppnåd kultstatus. Den består av rød chili, eddik, hvitløk, sukker og salt – og går under betegnelsen hot sauce

Dilla på hot sauce

Hos Coop Mega finner du både Sriracha og andre typer hot sauce som kan brukes i denne oppskriften. Hot sauce er en fellesbetegnelse på sterke chilisauser. Sriracha og hot sauce kan brukes til ”alt”, så denne er ikke dum å ha stående i kjøleskapet.

Den kan brukes som dippsaus, i supper, på avokado eller over egg. Har du først blitt bitt av Sriracha-basillen bruker du det plutselig på alt. 

<<LES OGSÅ: Har du hot sauce i skapet kan lage superdigg asiatisk sticky glaze, som passer like godt på fisk som på kylling og spare ribs. Oppskriften finner du her.>>

Kilder: Godfisk.no, Wikipedia

Oppskrift på blåskjell med asiatiske smaker og chilimajones.

Ingefær, koriander, chili og lime er nydelige smaker, og gir en deilig hot skalldyrmiddag.

 

Blåskjell med asiatiske smaker og sriracha-majones

Dette trenger du til 4 personer:

 • 2 kg blåskjell
 • 2 ss nøytral olje
 • 2 sjalottløk
 • 2 hvitløksfedd
 • 1 rød chili
 • 1 ss raspet ingefær
 • 3 dl kokosmelk
 • 1 lime
 • 1 bunt koriander
 • 2 dl majones
 • 2 ss sriracha, eller annen type chilisaus etter ønske
 • 1 landbrød

 

Slik gjør du det:

 1. Skrubb blåskjellene under rennende kaldt vann og sjekk at alle skjellene er hele og lukket. Kast eventuelt skjell du er i tvil om.
 2. Varm olje i en stor gryte. Finhakk sjalottløk, hvitløksfedd og chili. Fres dette et minutt i oljen. Tilsett raspet ingefær.
 3. Ha i blåskjellene og hell over kokosmelken. Rasp limeskallet og skvis saften over. Sett på lokket og la det dampe i 2-3 minutter eller til skjellene åpner seg.
 4. Grovhakk koriander og vend inn. Ta gjerne ut skjellene og la kraften reduseres.
 5. Lag sriracha-majones ved å vispe sammen majones og sriracha eller annen chili sauce. Server blåskjellene med godt brød og sriracha-majones.

Se flere oppskrifter med skalldyr