Det sies ofte at enten så liker du ikke østers, eller så elsker du det. Det finnes ingen mellomting. Eller?

For hvem kan vel sette en grense på tiden det tar før man lærer seg å like disse vakre skjellene som smaker av salt og søtt og fyldig hav? Noen bruker kanskje bare noen minutter, mens andre vil bruke lenger tid.

Uansett bør du virkelig gi havets dronning en sjanse.

Østers er kjærlighetsmat

Østers står på listen over afrodisiaka, det vil si ulike stoffer eller midler som påvirker begjæret. Afrodisiaka er ofte kulturbetinget, med hensyn til tilgang på råvarer, historie, utseende og symbolverdi, mens andre typer råvarer rett og slett er sexy å spise eller påvirker kroppen på en gunstig måte.

Østers er et afrodisiaka, både med hensyn til form, på den måten den inntas og det faktum at den vanligvis er levende.

Østers er kanskje den enkleste måten man kan imponere noen med.

For selv om man ikke har smakt – eller liker -  østers, så skal det godt gjøres å ikke bli en smule imponert når daten din står der med et fat med østers.

Så kan du velge;  skal du la deg forføre, både av hav og av beiler?

Slik spiser du østers

Det er ingen grunn til panikk hvis du aldri har smakt østers, det mange måter å spise dette skjellet på:

  • Du må ikke spise den rå; gratinert eller grillet østers er helt vanlig.
  • Du kan bruke en saus, gratinere med ost eller legge på litt vinaigrette. Men – for å gjøre alt helt riktig, så burde du spise din første østers ”naken”. La den gi deg et skikkelig salt smellkyss og du skjønner hva havet har gjort for deg.
  • Kjøp små østers, så ferske som mulig. Ikke svelg dem rett ned – de fortjener et par tygg.

 <<Elsker du sjømat og skjell, bør du prøve denne italienske skalldyrpastaen; pasta ai frutti di mare viser hvorfor det italienske kjøkken er i verdensklasse.>>

Hvordan åpne østers?

  1. Du trenger en skikkelig østerskniv. Eventuelt en ordentlig god og kraftig tollekniv.
  2. Skjellet skal være lukket når du legger det i et håndkle med den spisse enden mot deg.
  3. Sett spissen på kniven godt inn i skjellspissen, altså mellom skalldelene. Vær forsiktig slik at kniven ikke går rett i tommelen hvis taket glipper. Vri kniven opp og ned sideveis til skjellhengselen knekker.
  4. Nå kan du føre kniven langs innsiden av det flate skallet og så skjære lukkemuskelen over. Pass på når du løfter opp skallet slik at ikke østerssaften renner ut. Østersen sitter fortsatt fast i den dype skalldelen, så skjær forsiktig over.

Skulle du fortsatt tvile på om du skal sette i gang det som kanskje kan bli en forelskelse – les sitatet fra Ernest Hemingway, fra ”A Moveable Feast”  - man vil jo bare spise østers etter dette:

"As I ate the oysters with their strong taste of the sea and their faint metallic taste that the cold white wine washed away, leaving only the sea taste and the succulent texture, and as I drank their cold liquid from each shell and washed it down with the crisp taste of the wine, I lost the empty feeling and began to be happy and to make plans." 

Østers med tre nye toppinger:

Østers med tre nye toppinger

Østers er perfekt kjærlighetsmat. Prøv med nye toppinger neste gang!

Østers med smak av Thailand 

Dette trenger du til 12 østers:

  • 2 ts sukker
  • 3-4 ts fiskesaus
  • 2 ts riseddik
  • 1-2 ts fersk ingefær, revet
  • chili, så mye/ lite du vil
  • 2 ts limesaft
  • 3-4 vårløk, finhakket
  • fersk koriander, finhakket

 

Slik gjør du:

  1. Bland sammen de første 6 første ingrediensene.
  2. Server med hakket vårløk og koriander.

 

Lune østers med koriander-granita

Dette trenger du til et dusin (og vel så det) østers:

  • 1 dl limejuice
  • 1 dl vann
  • 1 ½ ss sukker
  • en klype salt
  • en liten neve korianderblader, finhakket
  • litt nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

  1. Kok opp limejuice, vann, sukker og salt på middels til høy varme, til sukkeret er oppløst.
  2. Hell over i en brødform og avkjøl.
  3. Ha i koriander og pepper og sett i fryseren.
  4. La den stå i en god time, skrap gjerne med en gaffel hvert 15.minutt.
  5. Ha en teskje på hver østers og server med en gang.

Tips! Lun gjerne østersen i ovnen eller på grillen til kjøttet er ”satt”.

Østers med blåmuggost

Dette trenger du til til 8-12 østers:

  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 dl blåmuggost, smuldret
  •  ½ dl brødsmuler
  • 2 ss smør
  • 1 ts fersk estragon

 

Slik gjør du:

  1. Varm opp stekepannen til 180C.
  2. Bland sammen hvitløk, blåmuggost, brødsmuler, smør og estragon i en liten bolle.
  3. Topp østersene med blandingen.
  4. Bak dem til toppen bobler og begynner å bli gylden.
  5. Server.

Se flere oppskrifter med skalldyr