Visste du at sjøkreps egentlig heter scampi? Men de må ikke forveksles med de asiatiske tigerrekene du finner i frysedisken. Her lærer du hvordan du griller de delikate skalldyrene.

Den norske sjøkrepsene er av en slik kvalitet at danske kokker fra Michelinrestauranter reiser i ens ærend til Norge for å kjøpe dem.
Det burde si alt vi trenger å vite om råvaren. De norske krepsedyrne kan bli opp til 25 cm lange og smaken minner om hummer.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Hummer er superdigg mat, og akkurat nå er det lobster rolls alle snakker om. Du får den amerikanske originaloppskriften her.>>

Sjøkreps på grillen

I Danmark heter sjøkreps jomfruhummer, mens keiserhummer og Norwegian Lobster også er et kjent navn på delikatessen. Det latinske navnet er Nephrops norvegicus, men det er altså scampi som er det riktige navnet på sjøkrepsen.

Den kostbare og smakfulle råvaren må behandles med kjærlighet og forsiktighet. Derfor går vi her for et deilig kryddersmør. Noen liker også å ha revet ost over slik at du får en gratinert variant.

 

<<LES OGSÅ: Dette er grunnen til at østers er verdens mest sexy forrett>>

Sjøkreps er en nydelig råvare som må behandles med kjærlighet. Her får du trinn for trinn-beskrivelse av hvordan du får gode sjøkreps på grillen.

Skal du unne deg en skikkelig godbit på grillen, skal du lage sjøkreps med deilig kryddersmør.

Grillet sjøkreps med kryddersmør

Til 8-10 sjøkreps trenger du:

 • 200 g mykt smør
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 ts finhakket estragon
 • 2 ts finhakket persille
 • 1 ts finrevet sitronskall
 • 1 ts sitronsaft
 • 1 klype flaksalt
 • 1 klype kvernet pepper

 

Slik gjør du:

 1. Kjøp levende sjøkreps hvis det er mulig. For å ta livet av dem skånsomt, koker du dem kjapt i en kjele kokende vann (med hodet først) et par minutter. Avkjøl dem i isvann.
 2. Bruk en skarp kniv og del hver sjøkreps på langs. Legg dem med buken på fjølen. Start med hodet og del jevnt nedover mot halen: Del dem slik at de akkurat henger sammen. Fjern tarmen som ligger langs ryggen. Den lar seg lett fjerne med en knivspiss. Brett dem åpen som en sommerfugl.
 3. Hold de delte sjøkrepsene kjølig og tildekket da skalldyr lett blir skjemt i varmen.
 4. Bland krydderurter og smør, og smør hver snittflate med miksen. Sørg for at hver sjøkreps får en god spiseskje med kryddersmør.
 5. Sørg for å ha en varm grill og legg skallsiden ned mot grillen. La de ligge der i 10 minutter. Er sjøkrepsene store, bør de ligge et par minutter til. Sjekk med en skarp kniv om kjøttet er ferdig. Ikke stikk i kjøttet, men på innsiden av skallet. Kjøttfargen skal gå fra blank og lett gjennomsiktig til hvitt, men vær på vakt for ikke å oversteke kjøttet. Det tørker lett ut.
 6. Server sjøkrepsene med deilig brød til og kanskje en grønn salat. Herlig og smakfull sommermat for store og små. 

(Kilde: godfisk.no og Wikipedia)

Se flere oppskrifter med skalldyr