Å lage autentisk thaimat kan være en utfordring i Norge, på grunn av begrenset tilgang på råvarer. De fleste thairetter bruker en currypaste som base, og disse lages av ingredienser det ikke alltid er så enkelt å få tak i her hjemme.

Dessuten er det svært tidkrevende å lage sin egen currypaste. Da er det bra at det finnes et godt alternativ som gir den gode, autentiske thaismaken.

Panang curry er en type rød curry som er både salt og søt med en rund, nøtteaktig smak. Currypasten lages av tørket chili, galangal, sitrongress, kaffir lime, korianderrot og korianderfrø, hvitløk, sjalottløk, salt, peanøtter og ofte rekepaste. Ingredienser det rett og slett ikke er så lett å raske meg seg hjem fra butikken.

Oppskrift på thai curry panang.

Finstrimlet limeskall, koriander, vårløk, paprika og peanøtter er nydelig tilbehør til panang curry.

Guide til thaikrydder

Her får du en oversikt over de vikigste krydderne i panang curry:

 • Galangal: Galangal er en rot i ingefærfamilien, med en helt distinktiv lukt og smak, som brukes i panang curry og mange andre klassiske thairetter. Det er ikke så lett å få tak i galangal her hjemme, men du kan bruke vanlig ingefær, da disse ikke er så ulike.
 • Sitrongress: Sitrongress er også en viktig ingrediens i panang curry, og er heldigvis blitt enklere å få tak i. Sitrongress ser ut som et forvokst gresstrå, og smaker en blanding av sitrus og ingefær.
 • Kaffir lime: Kaffir lime er en type sitrusfrukt med knudrete skall hvor man stort sett bruker kun skallet eller de aromatiske bladene. Fersk kaffir lime er vanskelig å få tak i, men du finner tørkede og pulveriserte kaffir lime-blader hos Coop Mega. Du kan bytte ut kaffir lime-skall med skallet fra vanlig lime om ønskelig.
 • Koriander: Bruken av koriander er også utbredt på thaikjøkkenet, og her blir hele planten brukt. Roten på korianderplanten er nemlig veldig aromatisk, og brukes ofte for å smakssette retter.

TORO Thai Market Panang curry cooking sauce er laget i Thailand med helt ferske råvarer. 

Oppskrift på thai panning curry med svinekjøtt.

Panang curry lages som regel med svinekjøtt -slik vi har gjort her - men du kan også bruke kylling eller fisk i denne sausen.

Slik lages currypaste

Currypaste lages ved å bløtlegge chili, før noen av ingrediensene ristes i en varm panne for at smakene skal utvikle seg. Deretter dunkes ingrediensene sammen i en stor morter. Denne prosessen gjøres gjerne for hånd, og det kan ta opptil en time før konsistensen er riktig. Currypasten skal være tykk, dyp rød og jevn.

Currypasten skal deretter ”stekes” i en wok sammen med kokoskrem. Dette steget er allerede gjort når du kjøper en pose Panang curry cooking sauce, slik at du har en ferdig saus du kun trenger å varme opp sammen med kjøtt og grønnsaker.

<<LES OGSÅ: Lyst på smaksrik indisk gryte til middag? Her får du oppskrift på en indisk kyllinggryte med ris og tips til enkel måte å lage naanbrød på.>>

Oppskrift på curry thai panang.

En pose med TORO Thai Market Panang curry inneholder en autentisk thailandsk kryddermiks.

<<SE VIDEO: Thailandsk cooking sauce er nyhet fra TORO. Se hvordan du lager kjempeenkel og supergod red curry med TORO Thai Market Red Curry cooking sauce.>>

Slik serverer du panang curry

Panang curry lages som regel med strimlet svinekjøtt, men man kan også bruke biff, kylling eller fisk. Om du ønsker en vegetarisk variant kan du bruke fast tofu. Retten består som regel kun av kjøtt/fisk/tofu, saus og ris.

Thaimåltider serveres litt på samme måte som spanjolene serverer tapas; mange retter settes frem på bordet for å deles. Du får som regel forskjellige grønnsaksretter, ris og sauser.

Derfor har vi laget denne retten så autentisk som mulig og serverer kjøttet og sausen for seg, med ris og grønnsaker ved siden av.

Smakfull koriander-ris

Panang curry toppes med litt finstrimlet limeskall og peanøtter, akkurat som på et thaikjøkken. Risen har vi tilsatt koriander for å gjøre den ekstra smakfull! 

Oppskrift på thai curry panang.

Server thaimaten slik de gjør i Thailand; mange småretter som alle deler på.

Panang curry med svinekjøtt og koriander-ris

Dette trenger du til 2-3 porsjoner:

 • 400 g svinekjøtt
 • 1 ss solsikkeolje
 • 1 pose TORO Thai Market Panang curry
 • 150 g jasminris
 • 1 håndfull koriander
 • 2 lime
 • 3 røde paprika
 • 1 vårløk
 • 1 håndfull peanøtter, usaltede
 • 1 rød chili
 • finstrimlet limeskall

 

Slik gjør du:

 1. Del paprika i strimler og vårløk i biter. Fres dette i litt olje i et par minutter. Legg til side.
 2. Kutt svinekjøttet i tynne strimler og fres det kjapt i panna.
 3. Hell sausen over svinekjøttet og la det varmes opp.
 4. Lag koriander-ris: Kok ris som anvist på pakken. Finhakk koriander og finrasp skallet fra en lime. Bland sammen med risen, og smak til med saften fra ½ - 1 lime.
 5. Rist peanøtter i en tørr og varm panne. Pass på så det ikke svir seg.
 6. Topp panang curry med peanøtter og finstrimlet kaffir lime/limeskall. For den som liker det ekstra hot kan man strø litt strimlet chili over.
 7. Server lime- og korianderris og grønnsakene ved siden av. 

Se flere oppskrifter med svin