Som mye tradisjonsmat, er også sylte et resultat av evnen til å utnytte råvarene maksimalt. Derfor lages det ofte av grisehode, men med denne oppskriften fra Coop Megas sylteekspert, kan du lage din egen sylte uten å legge inn spesialbestilling hos slakteren — og det med et fantastisk resultat.

Trikset med denne sylta er hovedingrediensen. Sylteekspert og ferskvaresjef på Coop Mega på Røros, Kjetil Kvarteig, bruker nemlig tynnribbe istedenfor grisehode. Da er det lettere å få tak i ingredienser, og sylta er litt enklere å lage.

Hvert år lager han et sted mellom 800 og 1000 kilo sylte som selges hos Coop Mega på Røros.
–Og den er overraskende enkel å lage, kommenterer han.

Slik lager du sylte

Her er en enkel fremgangsmåte av den berømte Mega-sylten på Røros. Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du i slutten av saken.

Slik lager du sylte. Trinn 1: krydre kjøttet.

Krydre kjøttsiden på tynnribben godt med krydderblandingen. Pass på at du får krydder og gelatinpulver over hele kjøttet.

Slik lager du hjemmelaget sylte. Trinn 2: legge kjøttet dobbelt.

Legg det utbenede ribbestykket dobbelt slik at kjøttsidene ligger mot hverandre.

Slik lager du sylte. Trinn 3: bind kjøttet stramt med hyssing.

Bind kjøttet stramt med hyssing.

Slik lager du sylte: trinn 4: kjøttet er ferdigbundet.

Nå er ribbestykket klart for å trekke i vann i 2-2,5 timer. Legg kjøttet i en plastpose før du legger det i det varme vannet.

Hjemmelaget sylte i gryte.

Sylten er ferdigtrukket når kjernetemperaturen er 70 grader. Da skal kjøttet hvile litt før det legges i press.

Slik lager du sylte. Trinn 5: legg sylte i press.

Hvis du ikke har syltepresse, kan du bruke to kjeler, fjøl og noe tungt på toppen.

Ferdiglaget sylte.

Kjetil Kvarteigs berømte sylte, som selges hos Coop Mega på Røros.

Enkel hjemmelaget sylte

 • 1 tynnribbe, cirka 1 kg
 • 45 g salt
 • 1 ts malt nellik
 • ½ ts malt hvitt pepper
 • ½ ts malt ingefær
 • ½ ts malt allehånde
 • 35 g gelatinpulver
 • hyssing

 

Slik gjør du:

 1. Begynn med å fjerne beina på tynneribbestykket. Skjær langs beina med en spiss kniv. Knekk beina ved leddet og skjær beina løs.
 2. Legg ribbestykket med svoren ned og skjær mange snitt i kjøttet (men ikke helt ned til svoren). Det er viktig å skjære mange snitt slik at krydderet fordeler seg best mulig.

 3. Bland krydderet, og krydre godt på kjøttsiden. Dryss over gelatinpulver, fordel godt over hele kjøttet. Beregn 35 g gelatinpulver per kilo kjøtt 

 4. Legg ribbestykket dobbelt slik at kjøttsidene ligger mot hverandre.

 5. Bind hyssingen stramt rundt kjøttet. Lag en løkke, dra tråden gjennom og fest løkken i den ene enden av kjøttet. Lag nye løkker og stram til helt til du er kommet til den andre sidenav kjøttet. Stram til og knyt tråden.

 6. Stikk termometer inn i sylta. Pakk det surrende ribbestykket i en solid plastpose beregnet for matoppbevaring og knyt godt. Kok opp vann i en stor gryte. Senk temperaturen og ha posen med kjøttet i gryta. La kjøttet trekke i 2 til 2,5 timer, til kjernetemperaturen er 70 grader.

 7. La kjøttet hvile i 20 minutter før kjøttet legges i press. Hvis du ikke har en syltepresse, kan du legge kjøttet tilbake i gryta (uten vann), ha en mindre gryte over og et brett eller fjøl over det igjen som presser ned sylta. Legg en murstein, en kjele med vann eller noe annet tungt over. Tyngden bør være cirka 6 kilo. 

 8. La sylten ligge i press over natten i kjøleskapet.

Se flere oppskrifter med svin