Ribbe er både det mest populære valget på julaften, og den retten det kanskje er mest stress forbundet med.

Vi er stressa for at svoren ikke skal bli sprø, og hvordan var det nå egentlig igjen med den snuingen av ribba underveis? Hvor mange grader og hvor lenge skal ribba steke?

Vi har tatt en prat med ribbeekspert Kjell Steinar Haugen, som er ferskvaresjef ved Coop Mega Torgkvartalet.  Her får du den ultimate oppskriften på vellykket ribbe:

Ribbe på tallerken med fiken, rosmarin og hjemmelaget surkål.

hjemmelaget surkål er prikken over i-en. Det er ikke så vanskelig å få til, og gjør julemåltidet uforglemmelig.

Slik steker du ribbe perfekt

 1. Start med å krydre ribba 2-3 dager før julaften, understreker Kjell Steinar Haugen. Krydre godt med salt og pepper, du kan også bruke litt hvitløk eller sennepsfrø for å smakssette ribba, hvis du ønsker det.
 2. Når du skal steke ribba, er dette det viktigste du bør tenke på: Det er ikke nødvendig å snu ribba underveis.
 3. Legg ribba enkelt og greit med svoren opp med litt vann i formen. Dekk godt med aluminiumsfolie og sett formen inn ved 230 grader. Dette gjør at ribba dampes og svoren puffer seg opp.
 4. Etter 45 minutter, fjerner du folien, skrur ned temperaturen til 200 grader og steker videre

Tips!

Har du dampovn, eller ovn med dampfunkjson, trenger du ikke dekke til ribba med folie den første delen!

Trikset som gir sprø svor

- Det viktigste er at ribba ikke er for mager! understreker Kjell Steinar Haugen.

Hvis du velger en ribbe med godt fettlag, og steker den med svorsiden opp, blir svoren som regel sprø av seg selv. I tillegg er det viktig å bygge opp ribba på midten med aluminiumsfolie eller en asjett, slik at alt fettet renner av underveis i stekingen.

- Hvis svoren likevel ikke blir sprø, kan du bruke grillelementet. Da må du passe godt på, for under grillelementet svir det seg fort. Hvis svoren er litt ujevn sprø, kan du legge på folie der den allerede er sprø for å hindre at den ikke blir brent, forklarer Kjell Steinar Haugen.

Hjemmelaget surkål er enkelt

Ribbeekspertens favoritt-tilbehør til ribba består av surkål, rødkål, potet, svisker, sjysaus, medisterkaker og julepølse.

Vi har laget surkål fra bunnen og det er lekende lett! Surkålen kan stå og putre mens ribba stekes, eller lages i forveien, om du heller vil det.

I tillegg til det klassiske tilbehøret serverer vi ribba med ferske fiken. De er både dekorative og saftige, og hører julen til. Vi har pyntet med litt rosmarin, og om du vil kan du gjerne legge rosmarinkvasten sammen med ribba mens den steker – for et lite hint av rosmarin!

Visste du at...

Coops tynnribbe med asiatisk krydder vant gullmedalje under NM i kjøtt 2017!

(Kilder: Aftenposten og Klar tale)

Ribbe med sprø svor og hjemmelaget surkål.

Ferske fiken er friskt og godt tilbehør til ribbe. Og hjemmelaget surkål, selvfølgelig!

Ribbe med hjemmelaget surkål

Til 4 personer trenger du dette:

 • 2 kg tynnribbe
 • rikelig med salt og pepper
 • aluminiumsfolie
 • 4 fiken

 

Slik gjør du:

 1. Start prosessen to dager før du skal steke ribba ved å rute opp svoren og krydre den godt med salt og pepper. Gni inn krydderet på alle sider, og mellom svoren. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og legg den i kjøleskapet frem til tilberedningsdagen.
 2. Legg ribba med svoren opp i en ildfast form eller et dypt stekebrett. Form litt aluminiumsfolie for å støtte oppunder ribba så den er så jevn som mulig, men med litt helling nedover slik at fettet renner av og ikke blir liggende på toppen – da blir det ikke sprø svor.
 3. Hell 2 dl vann i formen og dekk til med aluminiumsfolie. Pass på at det blir tett.
 4. Forvarm ovnen til 230 grader, vanlig over- og undervarme. Sett inn ribba og la den stå i 45 minutter. Nå skal ribba og svoren dampes og blåses opp.
 5. Fjern folien over ribba og senk temperaturen til 200 grader. Stek videre i 1-1 ½ time. Pass på mot slutten, det er nå svoren skal poppe og bli sprø.
 6. Om svoren ikke er tilfredsstillende sprø mot slutten kan du flytte ribba lenger opp og skru på grillelementet og se på at magisk ribbepopping blir til. Følg veldig nøye med i dette steget, for det går fort fra gyllen, sprø svor til det blir helt svidd. Om en del av svoren popper tidlig kan du dekke til dette området med folie mens resten blir sprøtt.

 

Surkål

 • 1 kålhode, ca 1 kg
 • 1 gul løk
 • 2 grønne epler
 • 1 ½ ss karve
 • 1 ½ ts fint salt
 • 3 dl vann eller tørr hvitvin for ekstra piff!
 • 2 ss sukker
 • 2 ss eddik 7%

 

Slik gjør du:

 1. Skyll kålhodet og fjern de ytterste bladene. Del kålhodet i fire og skjær bort stilken. Finsnitt kålen.
 2. Skjær løken i tynne skiver. Skrell eplene og del dem i båter.
 3. Legg kål, løk og epler lagvis med salt og karve mellom lagene i en kjele.
 4. Hell over vann eller hvitvin og kok opp. Skru ned temperaturen og la det småputre i 45-60 minutter.
 5. Tilsett sukker og eddik. Smak eventuelt til med mer sukker og salt om ønskelig.

Se flere oppskrifter med svin