Til hovedinnhold
kjøtt

Langtidsstekt elgstek med rødvinssaus

Inviter naturen inn på middagsbordet med en saftig elgstek. Sammen med en deilig rødvinssaus og ovnsbakte grønnsaker blir det en søndagsmiddag for historiebøkene.

Langtidsstekt elgstek med rødvinssaus

1t 30min / 1t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du:

elgstek (surret)

einebær (knust i morter)

salt

pepper

Dette trenger du til ovnsbakte grønnsaker:

beter ( rødbete/gulbete/polkabete, middels store)

Rosenkål (delt i to)

hvitløk (delt i to)

Extra virgin olivenolje

flaksalt

nykvernet pepper

frisk timian (finhakket)

Dette trenger du til rødvinssaus:

finhakket sjalottløk

bringebæreddik

ripsgelé

rødvin

viltkraft (ev. kylling-/kalvekraft)

smør

salt og pepper (smak til)

tyttebær

Fremgangsmetode

Sett ovnen på 125˚C. Tørk elgsteken godt med kjøkkenpapir og gni inn med knuste einebær, salt og pepper.
Brun godt på alle sider i en stekepanne på høy varme. Legg elgsteken i en ildfast form og sett inn steketermometer i den tykkeste delen.
Stek midt i ovnen til kjernetemperaturen viser 62˚C. Temperaturen vil fortsette å stige til 65˚C mens kjøttet hviler. Da er kjøttet medium stekt med en rosa kjerne.
For gjennomstekt kjøtt la stå til steketermometeret viser 70˚C.
La kjøttet hvile under et kjøkkenhåndkle eller aluminiumsfolie mens du steker grønnsakene.

Slik lager du ovnsbakte grønnsaker

Skrell betene og skjær i 5 mm tykke skiver. Rens rosenkål og del i to.
Skrell betene og skjær dem i 5 mm tykke skiver. Rens rosenkål og del dem i to.
Ha grønnsakene i en ildfast form sammen med hvitløk. Ringle over godt med olivenolje, salt og pepper.
Mens elgsteken hviler, hever du ovnstemepraturen til 200˚C.
Sett formen på rist midt i ovnen. Stek til grønnsakene er møre, ca. 25 minutter. Server grønnsakene med frisk timian.

Slik lager du rødvinssaus

Ha sjalottløk, bringebæreddik, ripsgelé, rødvin og kraft i en kasserolle og kok opp under omrøring.
Senk temperaturen og la sausen koke uten lokk til væsken er redusert til ca. 1/3.
Pisk inn smør og smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke koker opp etter at smøret er tilsatt.
Rør inn tyttebær rett før servering.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆