kjøtt
Langtidsstekt elgstek med rødvinssaus
Inviter naturen inn på middagsbordet med en saftig elgstek. Sammen med en deilig rødvinssaus og ovnsbakte grønnsaker blir det en søndagsmiddag for historiebøkene.
1t 30min / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
1 kgelgstek (surret)
1 sseinebær (knust i morter)
1 og en halv tssalt
1 tspepper
Dette trenger du til ovnsbakte grønnsaker:
4 stkbeter ( rødbete/gulbete/polkabete, middels store)
250 gRosenkål (delt i to)
4 feddhvitløk (delt i to)
2 ssExtra virgin olivenolje
1 tsflaksalt
en halv tsnykvernet pepper
2 ssfrisk timian (finhakket)
Dette trenger du til rødvinssaus:
1 stkfinhakket sjalottløk
en halv dlbringebæreddik
1 ssripsgelé
2 dlrødvin
2 dlviltkraft (ev. kylling-/kalvekraft)
50 gsmør
1 dæsjsalt og pepper (smak til)
2 sstyttebær
Fremgangsmetode
Sett ovnen på 125˚C. Tørk elgsteken godt med kjøkkenpapir og gni inn med knuste einebær, salt og pepper.
Brun godt på alle sider i en stekepanne på høy varme. Legg elgsteken i en ildfast form og sett inn steketermometer i den tykkeste delen.
Stek midt i ovnen til kjernetemperaturen viser 62˚C. Temperaturen vil fortsette å stige til 65˚C mens kjøttet hviler. Da er kjøttet medium stekt med en rosa kjerne.
For gjennomstekt kjøtt la stå til steketermometeret viser 70˚C.
La kjøttet hvile under et kjøkkenhåndkle eller aluminiumsfolie mens du steker grønnsakene.
Slik lager du ovnsbakte grønnsaker
Skrell betene og skjær i 5 mm tykke skiver. Rens rosenkål og del i to.
Skrell betene og skjær dem i 5 mm tykke skiver. Rens rosenkål og del dem i to.
Ha grønnsakene i en ildfast form sammen med hvitløk. Ringle over godt med olivenolje, salt og pepper.
Mens elgsteken hviler, hever du ovnstemepraturen til 200˚C.
Sett formen på rist midt i ovnen. Stek til grønnsakene er møre, ca. 25 minutter. Server grønnsakene med frisk timian.
Slik lager du rødvinssaus
Ha sjalottløk, bringebæreddik, ripsgelé, rødvin og kraft i en kasserolle og kok opp under omrøring.
Senk temperaturen og la sausen koke uten lokk til væsken er redusert til ca. 1/3.
Pisk inn smør og smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke koker opp etter at smøret er tilsatt.
Rør inn tyttebær rett før servering.