Reinsdyr er en helt spesiell norsk råvare vi er skikkelig stolte av. Ikke bare er det en av våre nasjonalskatter, det er også noe av det sunneste kjøttet vi kan spise.
Reinens vandring og aktivitet gjør kjøttet mørt og godt. Fordi reinen spiser lav om vinteren og grønne planter om sommeren, blir kjøttet også veldig magert. Mye av reinkjøttet blir fryst raskt ned for å bevare kjøttets gode næringsinnhold.
<<LES OGSÅ: Er du glad i viltkjøtt, vil du elske denne oppskriften på elgstek med hjemmelaget potetmos, grønne bønner og en herlig solbærsaus. Sjekk ut den kule potetmosen!>>
Imponerende potetkaker
Reinkjøtt smaker av norsk natur, og det har en dypere farge og viltsmak som står godt alene. Derfor lar vi kjøttet spille hovedrollen, og serverer det med enkelt tilbehør. Alle elsker vel fløtegratinerte poteter, og til dette festmåltidet har vi laget en raffinert utgave i porsjonsstørrelse.

Fløtegratinerte potetkaker trinn 1: Skrell potetene og del dem i tynne skiver ved hjelp av en mandolin eller kutteredskapet på en foodprocessor. Bland potetskivene med salt og pepper. Stable skivene i muffinsformene.
Fløtegratinerte små potetkaker som er kokt i fløte, hvitløk og litt muskat og toppet med parmesan smaker helt nydelig – og vi anbefaler at du lager dem til andre festlige anledninger gjennom vinteren også!
Tips til tining av reinkjøtt
Tin frossent kjøtt over natten i kjøleskap. En time før du skal tilberede kjøttet bør det ligge i romtemperatur for å bli temperert. Da blir det lettere å steke kjøttet.
Perfekt kombinasjon til vilt
Viltsmaken løftes til nye høyder når det får et lite hint av noe søtt og syrlig. Bringebær og reinsdyr er en ”match made in heaven”, så vi har kokt en syrlig saus med masse smør og bringebær til – og spart noen til å pynte med.

Ferdige fløtegratinerte potetkaker: La formen stå minst 5 minutter før du løsner potetkakene fra formen.
Husk å sette av litt tid til å steke potetkakene og kjøttet hver for seg. Kjøttet skal hvile 15-20 minutter etter steking! Og bruk for all del et steketermometer når du tilbereder slike edle råvarer.
Nå er det sesong for fersk reinsdyrkjøtt, og du finner fersk reinsdyrindrefilet, ytrefilet og andre stykningsdeler i butikken. Heldigvis finner du reinkjøtt i frysedisken året rundt, sådenne retten kan du lage utenom sesong også:

Reinsdyrfilet er en unik norsk råvare. Reinsdyr smaker kjempegodt sammen med fløtegratinerte poteter og en syrlig bringebærsaus.
Reinsdyrfilet med fløtegratinerte potetkaker og bringebærsaus
- 800-1000 g reindyrfilet
- 1 ts salt
- 1 ts nykvernet pepper
- 1 ss nøytral olje
- 2 ss smør
- 2 stilker rosmarin
- 2 ss finhakket timianblader
- 1 kurv friske bringebær til pynt
Fløtegratinerte potetkaker:
Gir 8 store potetkaker.
- 3 ½ dl fløte
- 1 kvast timian
- 2 hvitløksfedd
- ½ ts muskat
- 4-5 medium-store poteter (1 kg)
- 1 ts salt
- ½ ts nykvernet pepper
- 100 g parmesan
Bringebærsaus:
- 1 stor sjalottløk eller 2 små
- 1 ss smør + 50 g til montering av sausen
- 2 dl tinte bringebær
- 4 ss honning eller sukker
- 5 dl viltkraft
- 1 ts potetmel eller maisennajevning
- 2 ss vann
- 1 klype salt og pepper, smak til
Slik gjør du:
Reindyrfilet:
- Legg kjøttet på benken minst en time i forkant av matlagingen så det blir temperert. Forvarm stekeovnen til 125 grader.
- Tørk av kjøttet og fjern eventuelle hinner først. Krydre med salt og pepper.
- Brun kjøttet i en varm stekepanne med nøytral olje 2-3 par minutter på hver side. Trekk platen av pannen og tilsett smør og rosmarinstilkene. Øs smøret over kjøttet.
- Legg reinsdyrfileten over i en ildfast form. Hell stekefettet over i formen sammen med rosmarinstilkene. Finhakk timianblader og rull fileten i det.
- Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av fileten. Sett formen inn i ovnen på 125 grader. Stekes i ca. 20 minutter, avhengig av hvordan man ønsker kjøttet. Stek til kjernetemperaturen viser 58-60 grader for rosastekt medium kjøtt, 65 grader for medium og 70 grader for medium pluss. Det anbefales ikke å gjennomsteke kjøttet helt!
- La kjøttet hvile 15-20 minutter før det kuttes opp i skiver.
Fløtegratinerte potetkaker:
- Forvarm stekeovnen til 190 grader. Finn frem en muffinsformbrett til store muffins og smør formene med olje eller matfett.
- Skrell potetene og del dem i tynne skiver ved hjelp av en mandolin eller kutteredskapet på en foodprocessor. Bland potetskivene med salt og pepper. Stable skivene i muffinsformene.
- Bland fløte, timian, finhakket hvitløk og muskatt i en liten kjele. Gi det et rolig oppkok og trekk av platen. Plukk ut timiankvasten.
- Øs fløten over potetstablene og fyll nesten opp til kanten. Finrasp parmesan over. Stekes ved 190 grader i 25-30 minutter. La formen stå minst 5 minutter før du løsner potetkakene fra formen.
Bringebærsaus:
- Finhakk sjalottløk og stek den myk og blank i 1 ss smør i en liten kjele. Tilsett sukker eller honning og la det karamelliseres sammen med løken i 1 minutt. Tilsett tinte bringebær og kraften. Gi det et oppkok før du reduserer varmen og lar det småputre i ca 20 minutter.
- Bruk en stavmikser til å jevne sausen før du siler sausen gjennom en finmasket sil for å fjerne bringebærfrøene.
- Bland potetmel eller maisennajevning ut i 2 ss vann og spe sausen med dette under oppkok til den tykner. Smak til med salt og pepper. Visp til slutt inn 50 g smør.