kjøtt
Saftig elgstek med det beste tilbehøret
Endelig er det gode elgkjøttet blitt tilgjengelig for alle! Slik lager du mør og deilig elgstek med det beste tilbehøret.
2t 30min / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
1 kgelgstek
2 tssalt
1 tsnykvernet pepper
2 sssmør
1 buntfersk rosmarin
1 buntfersk timian
1 stkhyssing (til urtekvast)
Dette trenger du til persillerotmos:
800 gpersillerot
1 dlfløte
1 tssalt
1 klypenykvernet pepper
200 gbladpersille
en halv dlolivenolje
Dette trenger du til grønne bønner:
400 ggrønne bønner
en halv stkrødløk
1 stkøkologisk sitron
1 feddhvitløk
Dette trenger du til solbærsaus:
2 stksjalottløk
2 sssmør (1 ss til steking + 1 ss til slutt)
1 tsbrunt sukker
2 dlportvin
4 sssolbærsyltetøy
1 lviltkraft
1 dæsjsalt og pepper (smak til)
1 tsmaisenna (ev. hvis du vil jevne sausen)
1 håndfullsolbær (eller bjørnebær til pynt)
Fremgangsmetode
Ta elgsteken ut av kjøleskapet en halv time før du skal starte tilberedningen.
Forvarm stekeovnen til 125 grader. Gni elgsteken inn med salt og pepper. Knytt sammen en kvast rosmarin og timian med litt hyssing.
Varm smør i en dyp stekepanne eller jerngryte. Brun steken på alle sider. Legg urtekvasten oppi for å gi god smak til kjøttet.
Legg steken over i en ildfast form, eller sett hele jerngryten inn i ovnen. Bruk et steketermometer, og stek til temperaturen viser 65 grader, det tar ca. 2 timer. La steken hvile minst 15 minutter før du skjærer skiver av den.
Skrell persillerot og del i mindre biter. Kok i usaltet vann til bitene er møre. Hell av vannet.
Mos bitene med en stavmikser eller i en foodprocessor. Tilsett fløte og kjør maskinen til du har en jevn mos. Smak til med salt og pepper.
Lag en persilleolje for å farge persillerotmosen grønn. Kok opp en kjele med vann. Dypp persillebladene i kokende vann og legg dem så over i en bolle med iskaldt vann.
Klem ut overflødig vann og kjør dem i en blender eller foodprocessor sammen med oljen. Sil oljen gjennom en finmasket sil over i persillerotmosen og bland godt sammen.
Fjern stilkfestet på de grønne bønnene og legg dem i kokende vann i 10-15 sekunder. Legg så bønnene over i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Sil bort vannet og bland sammen med finhakket rødløk og hvitløk. Rasp sitronskall over bønnene.
Lag solbærsausen ved å steke finhakket sjalottløk gyllent i smør. Tilsett sukker og la det karamelliseres, men pass på så det ikke svis! Hell på portvin og solbærsyltetøy og la det reduseres til halve væskemengden er igjen.
Tilsett vilkraften og kok inn til det er ca 5 dl saus igjen. Smak til med salt og pepper. Jevn sausen med maisenna om du ønsker en litt tykkere saus. Tilsett helt til slutt en ss kaldt smør og rør godt ut.