Drikk kaffe med god samvittighet

Hver gang du drikker Cafe Futuro hjelper du fattige bønder i Guatemala.

 

 

Amilcar Gonzales jobber som kaffebonde i Guatemala. Livet er blitt bedre for han og familien etter at de ble med kaffekooperativet Fedecocagua som Coop samarbeider med.

 

Innkjøpssjef for Coop, Øyvind Hansen, har selv besøkt en av kaffeplantasjene i Guatemala. Kaffe-bøndene som er tilknyttet Fedecocagua får så mye mer enn bare rettferdig pris for kaffen, sier han.

 

– For noen år siden var jeg så fattig at jeg ikke hadde mat til mine barn. Det var forferdelig.

 

Det var ingen fremtid her i Guatemala, og det eneste jeg kunne tenke på var at jeg ville flykte til USA.

 

Amílcar René Gonzáles var en av bøndene i San José som tidligere var prisgitt tilfeldige oppkjøpere da han skulle selge kaffebønnene sine. Han visste aldri hvilken pris han ville få, eller om «coyotene», som oppkjøperne ble kalt, ville kjøpe akkurat hans kaffe. Handelen kunne også være risikabel da det ikke var uvanlig at coyotenes kaffekjøp ble brukt for å hvitvaske narkotikapenger.

 

Kvalitet – Vi var flere bønder i området som ville finne en løsning. Vi dannet «Cooperative San José», og det hjalp noe. Men det var først da vi fikk mulighet til å bli med i det store kaffekooperativet Fedecocagua, som Coop samarbeider med, at alt ble så mye bedre, sier han.

 

Gjennom prosjektet får bøndene blant annet opplæring av agronomer og hjelp av teknikere. På den måten holder trærne seg friske og prosessen fra nyplukkede bær til ferdig tørkede kaffebønner foregår på en god og effektiv måte. I tillegg kan det søkes om midler til å reparere, oppgradere eller bygge nye anlegg.

 

– Fedecocagua hjelper oss slik at vi kan produsere kaffe av god kvalitet og det gir mer penger i kassa, forklarer Gonzáles.

 

Coop produserer flere typer kvalitetskaffe. Finn ut mer her.

 

Fornuftig bruk av pengene Hvert år sender Coop Kaffe i Norge 275 000 kroner til spesielle prosjekter i regi av Fedecocagua i Guatemala. Pengene kommer hovedsakelig fra salg av fair trade-kaffen, Café Futuro. Coop Kaffes innkjøpssjef, Øyvind Hansen, er trygg på at pengene blir brukt på nødvendige og fornuftige tiltak blant kaffe-bøndene i Guatemala.

 

– Jeg har fulgt Fedecocagua i flere år, og er imponert over innsatsen de gjør for sine 58 medlemsorganisasjoner og til sammen 8 000 kaffe-bønder. Kaffe-bøndene som er tilknyttet Fedecocagua får så mye mer enn bare rettferdig pris for kaffen, sier han.

 

– De siste tre årene har Coop Norge støttet hele 22 prosjekter, blant annet byggingen av et renseanlegg i San José. Tidligere ble vannet, som var forurenset etter kaffebønnenes gjæringsprosess, sluppet rett ut i naturen. Nå blir det renset, forteller Hansen.

 

Coop Cafe Futuro

Coops fair trade-kaffe, Café Futuro, er framstilt av arabica-bønner og har en mild og rund smak.

 

Den er litt dyrere enn den øvrige kaffen fra Coop, og med de ekstra pengene er du som kunde med og støtter kaffedyrkere i utviklingsland. Kaffe-bøndene som dyrker kaffen til Coop Café Futuro får en garantert minstepris, pluss en solidaritetsbonus. 

 

Arbeiderne skal i tillegg være sikret etisk forsvarlige arbeidsvilkår. Enkelte av Coops andre blandinger har også Futuro-kaffe i seg for å holde oppe et høyt forbruk av denne kaffen. Disse er merket med prosent på pakningen.Amilcar Gonzales jobber som kaffebonde i Guatemala. Livet er blitt bedre for han og familien etter at de ble med kaffekooperativet Fedecocagua som Coop samarbeider med.  

 Innkjøpssjef for Coop, Øyvind Hansen, har selv besøkt en av kaffeplantasjene i Guatemala. Kaffe-bøndene som er tilknyttet Fedecocagua får så mye mer enn bare rettferdig pris for kaffen, sier han.