Glutenfri fredagskos

Med tortillalefse uten gluten kan Caroline (6) og mamma Kristin Stenerud, nyte helgekosen sammen med resten av familien, selv om de har cøliaki.

Tekst: Sissel Fantoft
Foto: Anne Elisabeth Næss
Publisert: 16.02.2016
    

  

– Nam, det smaker kjempegodt!, utbryter Caroline fornøyd innimellom munnfullene med taco. Hun fikk diagnosen cøliaki for to år siden, mens mamma Kristin fikk sykdommen etter at eldstedatteren Linnea (8) ble født. Rundt middagsbordet sitter også pappa Christian og lillesøster Emilie (3).

   

– Det er flott at det kommer flere glutenfrie produkter, slik at alle i familien kan spise det samme. Denne tortillalefsa smaker veldig godt, så den kommer vi garantert til å kjøpe igjen, fastslår Kristin.
 

Tåler ikke gluten
Siden hun har cøliaki selv sørget hun for at også barna ble undersøkt. – Jeg ble veldig overrasket da det ble fastslått at Caroline har cøliaki, for hun hadde ingen typiske symptomer. Men vi vet at det finnes svært mange som er udiagnostisert, sier Kristin, som selv jobber i Norsk cøliakiforening.

Bare 20 000 nordmenn har fått påvist sykdommen, men man antar at minst 80 000 har symptomer uten at de har fått diagnosen.
 

Dette er symptomene på glutenintoleranse 
  

Enklere hverdag
Ifølge Norsk cøliakiforening er det 7-8 prosent av befolkningen i Norge som ikke tåler gluten. De siste årene har utvalget av glutenfrie matvarer eksplodert.
 

– Det er viktig for oss at Caroline ikke skal føle seg annerledes, så vi prøver alltid å finne produkter som en tilnærmet like, både i utseende og innhold. Hun skal føle seg som en del av fellesskapet. Heldigvis blir det stadig enklere å finne gode, glutenfrie alternativer, sier Kristin.
 

Generalsekretæren i Norsk cøliakiforening, Knut H. Peterson, berømmer Coop og dagligvarebransjen for et stadig bedre utvalg. – Et bredere utvalg av matvarer som ikke inneholder gluten gjør hverdagen enklere for alle de som ikke tåler dette proteinet. Derfor er vi veldig glade for at Coop nå lanserer glutenfrie tortilla-lefser, sier han.
  

Kronisk sykdom
Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. En form for glutenintoleranse er cøliaki, en autoimmun, kronisk sykdom. Personer som har fått diagnosen må unngå å få i seg gluten resten av livet. Sykdommen opptrer ofte i familier og er delvis arvelig.

I 2013 gjennomførte Statens institutt for forbruksforskning en undersøkelse som konkluderte med at 850 000 nordmenn ønsker å spise mat som ikke inneholder gluten, deriblant mange som ikke har cøliaki.

– Det har blitt en trend, og det er god hjelp for oss som ikke tåler gluten – økt etterspørsel fører til økt tilbud, sier Kristin.

 
Godt nytt for allergikere

Coops «Fri for»-serie utvides stadig med flere produkter. Fra februar 2016 blir også Coop  havredrikk å finne i hyllene, et godt alternativ for dem som ikke kan drikke melk.
  
– Med økende etterspørsel fra kunder med intoleranse har det vært å etablere en egen EMV-serie. Tortilla-lefsene er ett av to nye produkter i vår nye «Fri for»-serie, og er et produkt vi har god erfaring med og som mange tidligere ICA-kunder har etterspurt. Det er hyggelig igjen å kunne tilby våre tidligere ICA-kunder produktet, samt introdusere det for Coops kunder, sier Sortimentssjef Andreas Ege i Coop.

   

  
Familiekos
Fredagshyggen rundt tacobordet hos familien Stenerud er på topp, og alle de tre søstrene har vært med på å tilberede maten med stor iver. – Det er så hyggelig at vi alle kan spise det samme, og at Caroline har en god opplevelse av matsituasjonen, sier Kristin.
  
Pappa Christian er av og til usikker på hvilke matvarer som inneholder gluten når han handler, men det har han funnet en glimrende løsning på: – Jeg bruker appen «Check content» og skanner varens strekkode. Da får jeg frem alle allergener varen inneholder. Det er helt genialt, sier han.
  
Les mer om appen «Check content»

Fakta:

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin. Gluten gjør det mulig for gjærbakst å heve seg fordi gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen. 

Cøliaki er en kronisk sykdom. Det vil si at personer som har fått diagnosen må unngå å få i seg gluten resten av livet. 

Ikke-cøliakisk glutensensitivitet er mye vanligere enn cøliaki. Den kan muligens omfatte så mange som 5-7 % av befolkningen.– Det er viktig for oss at Caroline ikke skal føle seg annerledes, så vi prøver alltid å finne produkter som er tilnærmet like, både i utseende og innhold, sier mamma Kristin.
Coop glutenfrie tortillalefser kan nytes av hele familien.

 

 Mamma Kristin og datteren Caroline har begge cøliaki.