Historien

Bygg har vært dyrket siden steinalderen, og er trolig menneskets eldste kulturplante. Helt frem til midt på 1800-tallet var byggkorn vår viktigste matkilde.

Opp gjennom historien har bygg vært kjent for å gi kraft og styrke. Bygg inneholder mye kostfiber, viktige sporstoffer som jern og sink, B- og E-vitaminer, og er et kornslag rikt på antioksidanter. Kornets helsebringende egenskaper gjorde at datidens «legevitenskap» foreskrev byggavkok både innvortes og utvendig. I nyere tid har bygg hovedsakelig blitt brukt til ølproduksjon, kraftfôr og litt til brødbaking. 

Nakenbygg

I motsetning til mange byggsorter mister DUGA byggkorn skallet under treskingen og er et såkalt nakenbygg. Det medfører mindre arbeid med å få av skallet, samtidig som alle næringsstoffene er bevart i selve kjernen. Det har mild smak og egner seg godt til mat. Sammenlignet med andre kornsorter har det svært høyt innhold av betaglukan som har gunstig virkning på kolesterol- og blodsukkernivået hos barn og voksne. Dette  gjør GULLBYGG til det sunne førstevalget som hele familien kan like!

Samarbeid

GULLBYGG er et samarbeid mellom Coop og DUGA,  som er Norsk Matbygg SA sitt varemerke for det spesielle byggkornet. DUGA byggkorn dyrkes hos 12 utvalgte bønder i Østfold, med strenge krav til dyrkingsforhold og metode, kvalitet og tradisjoner.

Se en videopresentasjon av GULLBYGG her: