Både hav og innsjøer byr på fersk, sunn og gratis mat året rundt. Butikkene har også mye spennende å by på. Likevel er det mange barn – og også voksne – som rynker på nesa av fisk.

Jente med fiskedilla

Vi har tatt en prat med Bjørn Tore Kjølholt, født og oppvokst på Hvaler, stort sett ved og på sjøen med fiskestang. Fiske er den store lidenskapen, så stor at han har startet fiskebloggen Rosa Reke, oppkalt etter favorittfluen.

Jeg har en datter, Eline Adele, som har vært med meg på fisketur siden hun var tre år, forteller Kjølholt.

– Den første turen fikk hun en liten abbor. Den tok vi med oss hjem, og hun så på og fulgte nøye med mens jeg sløyet den. Pekte og spurte om tarmer og annet. Jeg fileterte den, og vendte den i egg og mel før jeg stekte den. Responsen var upåklagelig. «Abbor er den beste fisken jeg har smakt», var den entusiastiske dommen.

Siden har det blitt mange fisketurer på far og datter. Neste fisketur sløyet og stekte hun fisken selv. Også den var det beste hun hadde smakt. Nå spiser datteren knapt kjøtt.

Ikke bare elsker hun å spise fisk, men har fått en stor interesse for det, og går stadig i butikken og prøver å finne ut hvilken fisk som ligger i disken.

Hvordan få barnet interessert i fiske

Den erfarne fiskeren har mange gode råd å gi barnefamilier:

1. Det er viktig å gi barnet en positiv opplevelse

Ikke stå og fisk i fem timer, selv om det koker av fisk og du blir ivrig. La alt gå på barnets premisser, vær tålmodig og hjelp til så de får oppleve å få fisk første gangen. Hvor stor den er eller hvilken type bryr de seg ikke om. Det handler om å bygge opp en interesse.

TIPS: Her er 8 ideer til hvordan barna får en topp hjemmeferie!

Velg et sted du er sikker på at det blir fisk første gangen. Innlandsfiske etter abbor er et godt valg, her får du nesten garantert napp. Eller fisk makrell fra en brygge midt på sommeren. Spør deg litt for, så får du fort vite om det er mye makrell i vannet.

2. Ta med bøtte, håv og snøre 

Når fisken er fisket, slipp fisken levende ned i en bøtte med vann så barnet får studert og kjent på den. Bare det å se den svømme rundt er ofte spennende nok. En brygge er ofte et fint sted å være, med mye liv i vannet under brygga. Mister barnet interessen for å fiske med stang, er krabbefiske en sikker vinner.

3. Ta med barnet på hele prosessen

Det kan hende de synes det er litt ekkelt å se på sløying de første gangene, eller det å ta i fisken. Ikke tving barna. De blir fort nysgjerrige, og følger nok med på hva du gjør uansett. Etter hvert vil de nok gjerne prøve selv.

4. La barnet være med å tilberede maten etterpå

Fisk man selv har fanget har langt større sjanse for å smake godt, og kan over tid gi et godt forhold til all slags fisk. Får barn et forhold til råvaren de spiser, og ser prosessen frem til matbordet, er sjansen stor for at de liker det som blir servert.

5. Vær kreativ i matlagingen

Hjemmelagede fiskepinner er noe av det enkleste som finnes å tilberede, og populært hos de aller fleste barn. Sashimi av egenfanget fisk likeså.

6. Mens leken er god ...

Det viktigste av alt: gi dere med å fiske mens dere er på topp, gjerne mens barnet helst vil bli og fiske lenger. Da får du barn som tigger om å bli med på fisketur.

Det er deilig det!