Redder liv med snuten

Helga er en av 446 hunder som Norsk Folkehjelp har utdannet til å drive minerydding i farlige områder over hele verden. Coops kunder bidrar gjennom å trykke på omtankeknappen på panteautomatene.

Foto: Geir Egil Skog
     


Helga tripper, ivrig etter å vise hva hun kan. Denne høstdagen er noen av verdens farligste jorder og områder byttet ut med fredelige Frognerparken i Oslo.
  
– Helga har vært med på å finne miner i Bosnia, Peru, Jordan og Chile, forteller Terje Groth Berntsen, grunnleggeren av Norsk Folkehjelps minehund-senter i Sarajevo, og spesialrådgiver for mine- og eksplosivhunder for Norsk Folkehjelps program i Kambodsja. Nå har han tatt med seg en av sine mest kompetente og bereiste hunder på Norgesbesøk.
  
– Hun er en av to hunder i verden som er godkjent for bruk av det banebrytende Technical Survey-utstyret som Norsk Folkehjelp har utviklet. Hun har på seg en vest med mikrofon, kamera og GPS slik at hundeføreren kan følge med på smarttelefonen og gi kommandoer via mikrofon.
 
Som toppidrettsutøvere
Helga og alle de andre hundene som utdannes ved minehund-senteret er av rasen belgisk fårehund. – De er mye mer effektive enn for eksempel Labrador og Schaefer, og finner miner tjue ganger raskere en et menneske med metalldetektor, sier Groth Berntsen.
 
Han har bakgrunn fra Forsvarets hundetjeneste, og ble i 1998 spurt av Norsk Folkehjelp om å kartlegge behovet for minehunder i Bosnia, som etter krigen på Balkan var et eneste stort minefelt. 17 år seinere bor han fremdeles i Sarajevo med familien.
 

Les mer om Coop og Norsk Folkehjelps omtanke-knapp
  
Senteret Groth Berntsen driver avler om lag 100 hunder hvert år, og treningen starter fra de er nyfødte. Etter sju måneder er rundt halvparten av hundene valgt bort, og blir brukt av politiet, Forsvaret eller Tollvesenet.
  
– Det stilles ekstremt høye krav til en minehund. Den må kunne jobbe i 4-5 timer i strekk i oppunder 40 varmegrader og høy luftfuktighet. Våre hunder behandles som toppidrettsutøvere, de har et eget svømmebasseng og følger en bestemt diett, sier han.
  
I løpet av de ti årene minehund-senteret har utdannet hunder har det ikke vært en eneste ulykke verken med hunder, hundeførere eller menneskene som har flyttet inn i de klarerte områdene.
  
Hundene Coop og Coopa
Alle som donerer 100 000 kroner får navngi en minehund og får jevnlige oppdateringer om dens arbeid. Hundene Coop og Coopa er blant de som har blitt opptalt etter de norske samvirkelagene. – Vi brenner for dette arbeidet, fordi vi vet hvor effektive hundene er. Det koster om lag 100 000 kroner per år å drifte én minehund, og de er ekstremt kostnadseffektive, sier han.
 
Coop sponser en rekke tiltak innen idrett, mat og omtanke. Les mer om dem her.
 
En godt trent minehund kan finne mindre enn ett gram eksplosiver i jorda, selv om jordsmonnet er fullt av forstyrrende elementer. – Når hunden markerer finner vi minen innenfor en radius på 10-15 centimeter. Våre minehunder har funnet mer enn 300 000 eksplosive elementer, forteller Groth Berntsen.
  
En fryktelig trussel
Kommunikasjonssjef Håkon Ødegaard i Norsk Folkehjelp forteller at pengene som samles inn gjør det mulig for dem å tenke langsiktig. – I noen land fører minelagte områder til ekstremt store problemer. Det hindrer den økonomiske utviklingen og utgjør en fryktelig trussel for menneskene som lever i nærheten. Mange fattige mennesker går på miner fordi de ikke har noe annet valg enn å oppholde seg der de er, sier Ødegaard.
  
Personellminer ble totalforbudt i 1997 på grunn av skadene som ble påført sivile. Koalisjonen av frivillige organisasjoner som jobbet for dette forbudet (ICBL), mottok i 1997 Nobels Fredspris for arbeidet. Norsk Folkehjelp er en av medlemmene i ICBL.
 
Kundene bidrar selv
Vegard Hansen, sponsorsjef i Coop, sier at de er glade for at Solidaritetsfondet har valgt Norsk Folkehjelp som partner. – Vi synes Norsk Folkehjelp gjør et strålende arbeid. Vi har valgt pantedonasjon og gir kundene våre et valg ved at de kan trykke på omtankeknappen for å donere pantepengene til utviklingsarbeid. Vi er glade for at vi kan bidra på den måten, sier han.

    

Fakta:
OMTANKE-KNAPPEN
Når du som Coop-kunde velger å trykke på omtankeknappen på panteautomaten i butikken, går pengene til Coops Solidaritetsfond, som støtter hjelp til selvhjelp i utviklingsland. Siden 2010 har fondet også støttet Norsk Folkehjelps mineryddingsarbeid. En viktig del av dette arbeidet skjer ved minehund-senteret i Sarajevo, hvor Norsk Folkehjelp trener opp hunder som brukes i mineryddingsarbeid i en rekke land.
  
I løpet av 11 år har Norsk Folkehjelp utdannet 446 minehunder
 
Til sammen har minehundene klarert 96 millioner kvadratmeter med minelagte områder rundt i verden.
 
Norsk Folkehjelps Minehunder har funnet ca. 300 000 eksplosive elementer.

 

 – Terje Groth Berntsen er grunnlegger og leder av Norsk Folkehjelps minehund-senter i Sarajevo.
– Hunden Helga, er en av til sammen 446 minehunder som har vært med på å gjøre krigsherjede land tryggere.