boller og søt gjærbakst

Luftige lussekatter med gurkemeie

Inviter til lysfest og rykende ferske lussekatter på Luciadagen. Denne oppskriften benytter seg av gurkemeie for å få den klassiske gule fargen på lussekattene, ett mer rimelig alternativ til den eksklusive safranen!

Gylne luftige lussekatter i forskjellige former servert på rustikk kjøkkenhåndkle i lin, over en kjølerist, med julelys og julepynt i bakgrunnen.

12min / 3t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

1 porsjoner

800ghvetemel

150gsukker

en halvpkfersk gjær (eller tørrgjær)

1tsmalt kardemomme

en halvtsgurkemeie (eller 0,25 ts malt safran)

5dlhelmelk

1stkegg

150gsmør (i terninger)

en halvtssalt

1stkegg (til pensling)

1ssmelk (til pensling)

1håndfullrosiner (til pynt)

Fremgangsmetode

Oppskriften gir ca. 20 lussekatter, avhengig av størrelse.
Ha alle ingrediensene bortsett fra smør og salt i en bakebolle. Elt alt sammen på lav hastighet i 10 minutter.
Tilsett salt og smør i terninger. Elt videre i 10 minutter til.
Dekk til og sett deigen til heving i 1-1,5 time, eller til den har doblet seg i størrelse.
Del deigen i like store emner på ca. 80 gram. Det gjør det enklere å få et jevnt stekt resultat.
Form lussekattene og legg på bakepapirkledd stekebrett. Sett til etterheving under et kjøkkenhåndkle eller plastfolie, i 30-45 minutter.
Forvarm ovnen til 225 grader over- og undervarme. Pisk egg og melk sammen og pensle lussekattene. Legg rosiner på i «snurrene» til pynt.
Stek midt i ovnen i 10-12 minutter til lussekattene har fått en fin, gyllen farge. Avkjøl på rist.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit