boller og søt gjærbakst
Luftige lussekatter med gurkemeie
Inviter til lysfest og rykende ferske lussekatter på Luciadagen. Denne oppskriften benytter seg av gurkemeie for å få den klassiske gule fargen på lussekattene, ett mer rimelig alternativ til den eksklusive safranen!
12min / 3t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
1 porsjoner
800 ghvetemel
150 gsukker
en halv pkfersk gjær (eller tørrgjær)
1 tsmalt kardemomme
en halv tsgurkemeie (eller 0,25 ts malt safran)
5 dlhelmelk
1 stkegg
150 gsmør (i terninger)
en halv tssalt
1 stkegg (til pensling)
1 ssmelk (til pensling)
1 håndfullrosiner (til pynt)
Fremgangsmetode
Oppskriften gir ca. 20 lussekatter, avhengig av størrelse.
Ha alle ingrediensene bortsett fra smør og salt i en bakebolle. Elt alt sammen på lav hastighet i 10 minutter.
Tilsett salt og smør i terninger. Elt videre i 10 minutter til.
Dekk til og sett deigen til heving i 1-1,5 time, eller til den har doblet seg i størrelse.
Del deigen i like store emner på ca. 80 gram. Det gjør det enklere å få et jevnt stekt resultat.
Form lussekattene og legg på bakepapirkledd stekebrett. Sett til etterheving under et kjøkkenhåndkle eller plastfolie, i 30-45 minutter.
Forvarm ovnen til 225 grader over- og undervarme. Pisk egg og melk sammen og pensle lussekattene. Legg rosiner på i «snurrene» til pynt.
Stek midt i ovnen i 10-12 minutter til lussekattene har fått en fin, gyllen farge. Avkjøl på rist.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆