boller og søt gjærbakst
Perfekt julekake
Det blir jul uansett, men den blir mye mer velsmakende med fersk julekake! Her er oppskriften som gjør den ekstra god.
40min / 2t 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
1 porsjoner
3 dlhelmelk
500 ghvetemel (+ mer til utbaking og justering)
75 gsukker
1 tssalt
1 tskardemomme
1 stkegg
en halv posetørrgjær
75 gsmør
100 grosiner
1 stkegg til pensling
Fremgangsmetode
Legg rosinene i en bolle med lunkent vann.
Varm melken til den blir fingervarm, 37 ˚C, og hell den i bakebollen. Tilsett mel, sukker, salt, kardemomme, egg og tørrgjær.
Elt på middels hastighet i 5-10 minutter til deigen er jevn og glatt.
Ha i smør i terninger og elt videre i 5-10 minutter.
Hell av vannet på rosinene og la de elte med siste minuttene, slik at de er godt fordelt i deigen.
Dekk bakebollen med et klede og la heve i 1 time på et lunt sted.
Skrap deigen ut av bakebollen og bruk så lite av melet du har igjen som mulig for å få en fin deig å jobbe med. Elt lett sammen og bruk godt melet bakebord for å forme kaken.
Legg kaken over på bakepapirkledd stekebrett og dekk med et kjøkkenklede.
La etterheve i 30 minutter, mens ovnen varmer seg opp til 180 ˚C over- og undervarme.
Visp sammen egget og pensle kaken forsiktig. Bruk en skarp kniv og lag noen snitt i overflaten.
Stek kaken midt i ovnen i 30-40 minutter, til den er gyllen under og du kan høre en hul lyd når du banker på den.
Avkjøl på rist og nyt deilig julekake med smør og brunost på.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆