boller og søt gjærbakst

Svenske semlor med mandelmasse og pisket krem

Hvis du liker fastelavnsboller, vil du elske svenske semlor fylt med herlig mandelmasse og pisket krem!

Svenske semlor; svenske fastelavnsboller fylt med mandelmasse og pisket krem. En bolle med toppen klippet av, fylt med krem med toppen som lokk, servert på hvit tallerken med rosa bakgrunn.

10min / 2t 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Bolledeig:

100gsmør (eller margarin)

3dlmelk

50ggjær

en halvtssalt

1stkegg

1dlsukker

500ghvetemel

en halvtshornsalt

en halvtsmalt kardemomme

1stkegg (til pensling)

Fyll:

300gmandelmasse (revet)

1dlmelk

3dlkremfløte

1dæsjmelis (til pynt)

Glutenfrie boller:

1begerkesam

3dlvann

50ggjær

2ssfiberhusk

3ssjyttemel

en halvtssalt

1 og en halvdlsukker

1tskardemomme

6ssrapsolje

1pkSemper fin mix

1stkegg

Fremgangsmetode

Denne oppskriften gir ca. 12 boller, avhengig av størrelse. Bruker du ikke alle på en gang kan de fint fryses ned.

Fastelavnsboller

Smelt margarin, tilsett melk, varm opp til det er fingervarmt, 37 grader.
Smuldre gjæren, rør ut med litt av melken, og tilsett deretter resten.
Bland i egg, sukker og mel blandet med hornsalt og kardemomme.
Elt deigen smidig og fin. Tilsett eventuelt litt mer hvetemel. Dekk til med plast, hev til dobbel størrelse.
Trill ut til 12 boller, sett på smurt stekebrett, etterhev 20–30 min.
Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen, ved 225 grader, 8–10 min. Avkjøl på rist.

Fyll

Skjær et lokk av hver bolle. Ta ut noe av innmaten, og smuldre det i en bolle.
Tilsett mandelmasse og melk, og rør sammen.
Pisk fløten stiv. Fordel fyllet i bollene og ha på krem og lokket.
Pudre over melis, og server.

Glutenfrie boller

Varm opp kesam og vann i en kjele til blandingen er "fingervarm". Ta kjelen fra platen og rør inn gjær.
Ha fiberhusk, jyttemel, salt, sukker og kardemomme i en kjøkkenmaskin. Tilsett den lune gjærblandingen og olje. Kjør sammen og tilsett Semper Fin Mix til en jevn deig.
Arbeid deigen i ca. 5 min. Ikke tilsett for mye mel for da kan bollene bli for kompakte.
Dekk bakebollen med plast, og hev deigen i 30 min et lunt sted.
Dypp hendene i kaldt vann og form deigen til boller. Legg bollene på stekebrett som er dekket med bakepapir og etterhev under plast i 45 min.
Pensle bollene med sammenpisket egg, og stek midt i ovn ved 225 °C i 10-12 min, eller til bollene har pen farge og er gjennomstekte. Avkjøl bollene på rist.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit