boller og søt gjærbakst
Svenske semlor med mandelmasse og pisket krem
Hvis du liker fastelavnsboller, vil du elske svenske semlor fylt med herlig mandelmasse og pisket krem!
10min / 2t 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Bolledeig:
100 gsmør (eller margarin)
3 dlmelk
50 ggjær
en halv tssalt
1 stkegg
1 dlsukker
500 ghvetemel
en halv tshornsalt
en halv tsmalt kardemomme
1 stkegg (til pensling)
Fyll:
300 gmandelmasse (revet)
1 dlmelk
3 dlkremfløte
1 dæsjmelis (til pynt)
Glutenfrie boller:
1 begerkesam
3 dlvann
50 ggjær
2 ssfiberhusk
3 ssjyttemel
en halv tssalt
1 og en halv dlsukker
1 tskardemomme
6 ssrapsolje
1 pkSemper fin mix
1 stkegg
Fremgangsmetode
Denne oppskriften gir ca. 12 boller, avhengig av størrelse. Bruker du ikke alle på en gang kan de fint fryses ned.
Fastelavnsboller
Smelt margarin, tilsett melk, varm opp til det er fingervarmt, 37 grader.
Smuldre gjæren, rør ut med litt av melken, og tilsett deretter resten.
Bland i egg, sukker og mel blandet med hornsalt og kardemomme.
Elt deigen smidig og fin. Tilsett eventuelt litt mer hvetemel. Dekk til med plast, hev til dobbel størrelse.
Trill ut til 12 boller, sett på smurt stekebrett, etterhev 20–30 min.
Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen, ved 225 grader, 8–10 min. Avkjøl på rist.
Fyll
Skjær et lokk av hver bolle. Ta ut noe av innmaten, og smuldre det i en bolle.
Tilsett mandelmasse og melk, og rør sammen.
Pisk fløten stiv. Fordel fyllet i bollene og ha på krem og lokket.
Pudre over melis, og server.
Glutenfrie boller
Varm opp kesam og vann i en kjele til blandingen er "fingervarm". Ta kjelen fra platen og rør inn gjær.
Ha fiberhusk, jyttemel, salt, sukker og kardemomme i en kjøkkenmaskin. Tilsett den lune gjærblandingen og olje. Kjør sammen og tilsett Semper Fin Mix til en jevn deig.
Arbeid deigen i ca. 5 min. Ikke tilsett for mye mel for da kan bollene bli for kompakte.
Dekk bakebollen med plast, og hev deigen i 30 min et lunt sted.
Dypp hendene i kaldt vann og form deigen til boller. Legg bollene på stekebrett som er dekket med bakepapir og etterhev under plast i 45 min.
Pensle bollene med sammenpisket egg, og stek midt i ovn ved 225 °C i 10-12 min, eller til bollene har pen farge og er gjennomstekte. Avkjøl bollene på rist.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆