brød
Eltefritt brød
Bli en skikkelig mesterbaker – på 5 minutter! Her er oppskriften du trenger for å lykkes med eltefritt brød.
1t / 0min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
8 porsjoner
450 ghvetemel
50 gsiktet rugmel
en halv tstørrgjær
1 og en halv tssalt
4 dlvann
en halv tsflytende honning (eller sukker)
Fremgangsmetode
Dag 1: Bland sammen alt det tørre. Rør sammen vann og honning/sukker og hell over melblandingen.
Rør alt til en samlet og ganske klissete deig. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie la stå 2 timer i romtemperatur. Sett deigen deretter i kjøleskapet i minst 20 timer eller lenger (opp til 7 dager).
Dag 2: Velt deigen ut på godt melet bakepapir eller underlag. Nå starter bretteprosessen: Brett deigen fra deg og inn mot midten. Rotér 90 grader og gjenta. Det er nesten som å brette en konvolutt.
Deigen brettes 10-15 ganger, til den blir fastere og får spenst. Bruk en deigskrape eller slikkepott til hjelp og dryss på mer mel om nødvendig. Brettingen kan også gjøres i bakebollen dersom den er stor nok.
Legg deigen med bretten ned og dekk til med bakebollen. La deigen etterheve i 2 timer.
Når det gjenstår en halvtime av hevetiden setter du en 22/24 cm støpejerngryte med lokk på rist nederst i ovnen. Sett temperaturen til 250˚C.
Ta den varme gryta ut av ovnen etter 30 minutter. Dryss gjerne litt mel i bunnen av gryta. Velt deigen over i gryta slik at «bretten» vender opp.
Sett på lokket og stek i 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 200˚C og stek videre i 15 minutter. Ta brødet ut av gryta og avkjøl helt på rist før du skjærer i det.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆