brød
Eltefritt grytebrød – grovt og saftig
Bak brød i jerngryte, så får du et deilig grovbrød med myk kjerne, og sprø og deilig skorpe. Hele korn og havregryn gjør dette grytebrødet ekstra saftig og mettende.
50min / 0min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
8 porsjoner
500 ghvetemel
100 ghavregryn
50 gkruskakli
50 gsolsikkekjerner
25 gsesamfrø
25 glinfrø
1 tstørrgjær
1 og en halv tssalt
5 og en fjerdede dlvann
Fremgangsmetode
Dag 1: Ha alt det tørre i en bakebolle og bland godt sammen. Rør inn vannet til du har en samlet deig. Dekk bollen med plast og sett til heving i romtemperatur i 18-24 timer.
Dag 2: Legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss godt med mel på. Velt deigen ut på melet og bruk en slikkepott til å folde deigen 5-10 ganger over seg selv. Denne prosessen kan også gjøres i bakebollen hvis den er stor nok.
Legg deigen tilbake i bakebollen, med «sømmen» ned. Dekk med plastfolie og la deigen etterheve i 2 timer.
Sett en 24 cm støpejerngryte med lokk på rist nederst i ovnen og sett temperaturen til 250˚C når det gjenstår en halvtime av hevetiden.
Ta den varme gryta ut av ovnen etter 30 minutter. Velt deigen i gryta slik at «sømmen» vender opp.
Sett lokket på og stek i 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 200˚C og stek videre i 15-20 minutter. Avkjøl brødet på rist.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆