brød
Luftig grytebrød med sprø skorpe
Finn fram jerngryten og bak et supersaftig grytebrød. Har du ekstra god tid kan du lage verdens enkleste eltefrie brød av samme oppskrift.
45min / 2t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
10 porsjoner
6 gtørrgjær (1/2 pose)
1 tssukker
3 og en halv dllunkent vann
100 gsammalt hvetemel (økologisk)
1 tsflaksalt
380 ghvetemel (økologisk)
25 glinfrø
4 ssolivenolje
Fremgangsmetode
Bland gjær, sukker og lunket vann. La stå til det har dannet seg et skumlag på toppen av væsken. Dette er viktig for hevesprosessen.
Vær derfor nøye med temperaturen på vannet. Er vannet for varmt vil gjærsoppen dø. Er det for kaldt vil det ikke skje noe.
Bland inn olje, salt og mel. Elt i ca 10 minutter.
Ha deigen over i en bolle med lokk og sett lunt i 1 time.
Varm ovnen til 220 grader, varmluft. Sett jerngryten med lokk i ovnen.
Ta gryten ut av ovnen etter 15 minutter og strø et tynt lag mel i bunnen på gryten. Form deigen til et rundt brød og legg det i gryten.
Sett på lokket og stek på 200 grader i ca 30 minutter.
Ta av lokket og stek videre i 15 minutter. Sjekk om brødet er ferdig ved å stikke en trepinne i midten av brødet. Henger det igjen deig, trenger brødet mer tid i ovnen.
Ta ut brødet av gryten og avkjøl på rist.
Orker du ikke elte kan du justere oppskriften til et eltefritt brød.
Reduser mengden tørrgjær til 0,5 ts. Bruk ellers samme framgangsmåte, bortsett fra at du ikke behøver å elte deigen. Dekk bollen med plast og la deigen heve i 12-18 timer.
Fold deigen over seg selv 4-5 ganger på melet underlag og la den etterheve i 2 timer mens gryten varmes opp. Stek på samme måte som beskrevet i oppskriften over.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆