brød og bakst
Hjemmelagde potetlefser for nybegynnere
For mange er potetlefser en viktig del av julematen, men få baker dem selv. Med en enkel oppskrift og litt øvelse er det faktisk lettere å lage enn du kanskje tror.
1t / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
12 porsjoner
1 kgmelne poteter (med skall)
1 tssalt
120 ghvetemel (til ønsket konsistens)
3 sshvetemel (til utbaking)
Fremgangsmetode
Kok eller damp potetene møre med skallet på.
Fjern skallet mens potetene er varme. Bruk en kjøttkvern eller potetpresse til å mose potetene i to omganger.
Tilsett saltet og elt godt sammen med hendene.
Fortsett å elte med hendene mens du tilsetter litt og litt mel. Når den er klar, skal deigen være myk og smidig, og ikke klistre seg til hendene. Ikke tilsett for mye mel, da kan lefsene bli tørre og stive som flatbrød.
Del deigen i like store emner, ca. 80 gram hver. Kjevle emnene ut til tynne leiver på melet underlag, ca. 20-22 cm i diameter. Stikk med gaffel så lefsene ikke blåser seg opp under stekingen.
Bruk en rund tallerken eller kakeform til å skjære rundt dersom du vil ha helt runde potetlefser.
Stek potetlefsene raskt på begge sider i en tørr stekepanne eller takke på middels til sterk varme.
Legg lefsene i en stabel, pakket i rent kjøkkenhåndkle. De kan også avkjøles i en plastpose slik at de holder seg myke. Frys ned lefsene som ikke skal spises samme dag, da holder de seg aller best.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆