dessert og søtt
Kokosboller med bringebær
Imponèr familien med hjemmelagede kokosboller til bursdagen eller julefesten.
1t / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Avansert
Ingredienser
4 porsjoner
300 gsukker
100 gvann (ca. 1 dl)
150 geggehviter (ca. 5 stk)
15 gsukker
125 gfriske bringebær
30 stkkjeks (fks. Marie, Gjende, Safari eller Ritz)
300 gkokesjokolade 70%
Fremgangsmetode
Oppskriften gir ca. 26-30 kokosboller, avhengig av størrelse.
Ha sukker og vann i en kasserolle og kok rolig opp til 117 grader. Bruk termometer og ikke rør underveis.
Imens, visp eggehviter med ballongvisp på høy hastighet, til de skummer og danner topper. Tilsett sukker litt etter litt (15 gram), til en lett marengs.
Når sukkerlaken når 117 grader tas gryten bort fra varmen. Hell sukkerlaken i bollen med eggehvitene, i en tynn stråle mens maskinen går.
Visp videre på høy hastighet i 10-15 minutter. Marengsen skal bli så stivt slik at den holder formen når den sprøytes ut på kjeksene.
Ha marengsen over i en solid sprøytepose med rund tipp med stor åpning.
Fordél kjeksene utover et stekebrett.
Sørg for at bringebærene er rene og tørre, og sprøyt litt marengs inn i hvert bær slik at de fester seg til kjeksen. Plasser et bringebær på hver kjeks.
Hold sprøyteposten i 90 graders vinkel over kjeksen, og hold tippen ca. 1 cm over bringebæret. Press marengsen ut med jevn og stødig hånd slik at det dekker bæret og går nesten helt ut til kanten av kjeksen. Fyll på til kokosbollen blir 5-7 cm høyt.
La kokosbollene stå i kjøleskapet og tørke 1 time, slik at skummet får satt seg litt.
Grovhakk sjokoladen og smelt 2/3 av sjokoladen over vannbad.
Ta sjokoladen bort fra kasserollen med vann og rør inn resten av sjokoladen til alt er smeltet. Sett bollen tilbake over vannbadet noen sekunder dersom det er noen klumper som ikke vil smelte.
Ønsket temperatur på sjokoladen når kokosbollene skal dyppes er 28-30 grader.
Hell sjokoladen over i et varmt glass, en kopp eller bolle med plass til å dyppe kokosbollene.
Hold i kjeksen og dypp marengsen ned i sjokoladen og trekk raskt opp igjen. Sett tilbake på brettet.
La kokosbollene stå i kjøleskapet til dagen etter. Da har skummet satt seg og blitt luftig og fløyelsmykt.
Kokosboller (uten bringebær) oppbevares kjølig og har lang holdbarhet. De kan også fryses. Har du bringebær i, er holdbarheten kortere.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆