Til hovedinnhold
konfekt

Nøttekos til jul på 3 måter

Nøtter er en viktig del av julekosen, så hvorfor ikke gjøre litt ekstra stas på julenøttene i år og lage brente mandler, marsipankuler med pistasjenøtter, og sjokoladebark med nøtter og appelsin?

Sjokoladebark med pistasjenøtter, appelsinskall og pekannøtter delt i biter og servert på svart bakgrunn med gullbestikk. Revet appelsinskall drysset over.

20min / 20min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

1 porsjoner

Sjokoladebark med nøtter og appelsin:

200gmørk sjokolade

en halvtskanel

50gpekannøtter

50gpistasjnøtter

en halvtshavsalt

en halvstkappelsin (kun skallet)

Marsipankuler med pistasjnøtter:

200gekte marsipan

1tsvaniljepulver

50gpistasjnøtter

100gkokesjokolade

Brente mandler:

500gmandler

250gmelis

1 og en halvdlvann

1tskanel

en halvtssalt

1sssmør

Fremgangsmetode

Sjokoladebark med nøtter og appelsin

Smelt sjokoladen forsiktig over vannbad. Pass på så det ikke kommer noe vann i sjokoladeblandingen. Rør inn kanelen.
Kle bunnen av en brødform eller liten kakeform med bakepapir eller plastfolie. Hell sjokoladeblandingen nedi.
Grovhakk pekan- og pistasjnøttene. Dryss nøttene over sjokoladeblandingen.
Avslutt med et lite dryss havsalt og litt raspet appelsinskall over sjokoladen. Sett formen kaldt og la det avkjøles helt før du knekker opp sjokoladebarken i biter. Oppbevares kjølig!

Marsipankuler med pistasjnøtter

Kna sammen marsipan og vaniljepulver så det blir jevnt fordelt.
Finhakk pistasjnøttene og legg dem i en liten bolle.
Smelt sjokoladen i vannbad.
Trill små kuler av marsipanen og dypp i sjokoladen. Rull dem i pistasjnøttene. Legg kaldt til sjokoladen er stivnet. Oppbevares kjølig.

Brente mandler

Start med å spre mandlene utover et stekebrett kledd med bakepapir. Rist mandlene ved 200 grader i 8-10 minutter i stekeovnen.
Finn frem en stor kjele eller gryte. Bland sammen vann, melis, kanel og salt. Kok opp, tilsett mandlene og skru ned temperaturen til medium.
La vannet koke helt inn, til sukkeret begynner å krystallisere seg og bli til en tørr masse. Skru temperaturen opp noe og rør godt hele tiden til sukkeret smelter og legger seg som et karamellag rundt mandlene.
Tilsett til slutt smøret og bland godt. Dette gjør at mandlene ikke klistrer seg like mye sammen.
Legg mandlene utover en silikonbakematte eller bakepapir med litt olje. Bruk to sleiver eller gafler til å spre mandlene fra hverandre. Vær oppmerksom på at mandelmassen nå er svært varm.
La mandlene avkjøles helt før de legges over i lufttette glass eller bokser.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit