blåskjell
Moules frites - dampede blåskjell og pommes frites
Dampede blåskjell med persille og hvitløk smaker nydelig hele året. Best smaker de sammen med knasende sprø pommes frites.
20min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
2 kgblåskjell
1 stkløk
2 sssmør
3 dlhvitvin
3 dlfløte
2 stkhvitløk
gressløk
persille
salt og pepper
Pommes frites:
4 stkpoteter (store)
olje (til fritering)
Aioli:
3 stkeggeplommer
1 sssennep
2 stkhvitløksbåter
1 sshvitvinseddik
1 dlolivenolje
3 dlmaisolje (eller annen nøytral olje)
salt og pepper
Fremgangsmetode
Rens og vask blåskjellene. Bank en og en forsiktig mot bordplaten. De som ikke lukker seg, må kastes.
Skrell og hakk løk og hvitløk. Fres i en stor panne med smør. Legg i blåskjellene, hvitvin og fløte. Kok under lokk til alle skjellene har åpnet seg. Kast de som ikke har åpnet seg.
Smak til med salt og pepper, og strø over de friske urtene.
Pommes frites
Skjær poteter i 2 centimeter tykke og cirka 9-10 centimeter lange staver.
Bruk termometer, og friter potetstavene på 180 grader i to omganger. Først i cirka 3 minutter, la renne av, og avkjøl.
Friter igjen til de får en gyllenbrun farge. Smak til med salt.
Aioli
Skrell hvitløk og legg den i en foodprosessor eller i beholderen til en stavmikser.
Tilsett eggeplommer, sennep og eddik. Tilsett oljen i en tynn stråle mens du kjører mikseren.
Krydre med salt og pepper og eventuelt persille.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆