fisk og sjømat
Himmelsk fiskegryte
Hemmeligheten bak en fantastisk fiskegryte ligger i kraften. Med rekeskall og litt god tid, lager du din egen skalldyrkraft som gir himmelsk smak til denne fiskegryta.
30min / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du til skalldyrkraft:
1 sssmør
en halv stkgul løk
en halv stkpurre
2 feddhvitløk
2 stklaurbærblad
10 stkhele pepperkorn
1 stilkselleri
2 sstomatpuré
1 stkgulrot
1 dlhvitvin (eller eplejuice, kan sløyfes)
1 og en halv lkaldt vann
1 kgrekeskall (kun skallene som er til overs fra 1 kg reker)
Fiskegryte:
1 ssolivenolje
1 stkfennikel
4 stilkerselleri
3 stkgulrøtter
1 og en halv stkpurre
400 ghakkede tomater (én boks)
en halv lskalldyrkraft (eller fiskekraft/ fiskefond/ fiskebuljong)
800 gfisk (gjerne blanding av hvit og rød)
1 tssalt og pepper (smak til)
1 buntdill (til pynt)
Fremgangsmetode
Smelt smør i en gryte. Hakk grønnsakene grovt. Ha i løk, purre, gulrot, selleri, laurbærblad og pepper i gryta, og la det surre et par minutter på middels varme.
Ha i hvitløk, tomatpuré og rekeskall. Rør om, og la steke et par minutter. Hell på hvitvinen og la den koke ned.
Etter kort tid har alkoholen fordampet, og du kan tilsette det kalde vannet og la kraften koke opp igjen. Husk å skumme av underveis for å få en klar og fin kraft.
La kraften få småkoke i minst en halv time. Har du tid - kan den godt få koke inn enda litt mer, det gir kraftigere smak.
Fiskegryte
Kutt purre, gulrøtter, fennikel og stangselleri i biter. Varm olivenolje i en gryte og la grønnsakene surre et par minutter.
Ha i tomatboksen og skalldyrkraften, og la dette koke forsiktig til grønnsakene begynner å bli møre.
Del fisken i jevnstore biter og legg dem forsiktig ned i gryten. Skru eventuelt ned varmen, og la fiskestykkene trekke til fisken flaker seg, ca 10 minutter.
Smak til med salt og pepper, men ikke rør for mye i fiskegryten, for da går fiskebitene i stykker.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆