Til hovedinnhold
kveite

Julekrydret kveite med mandelpotetstappe og smørsaus

Det er godt med et fiskemåltid i julen, og kveite er en fast og fin fisk. Krydre den med julekrydder og server den med potetstappe av mandelpoteter og lys smørsaus med ørretrogn og dill.

Julekrydret kveite med mandelpotetstappe og smørsaus servert på hvit tallerken på lyst julepyntet bord, med fennikel, rogn og frisk dill.

30min / 20min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Ovnsbakt kveite:

4stkkveitefilet ( à ca. 150-200 g)

2ssolivenolje

1stksitron (saften)

1tskrydderblanding (en blanding av kanel, ingefær, nellik og muskatnøtt)

1klypesalt og pepper (etter smak)

Mandelpotetstappe:

700gmandelpoteter (skrelt og i biter)

150gsmør

2dlmelk

1klypesalt og pepper (etter smak)

Smørsaus med rogn:

2sssmør

1sshvetemel

2dlkremfløte

50glakserogn (eller ørretrogn)

1ssFersk dill (eller gressløk, finhakket)

1klypesalt og pepper (etter smak)

Stekt fennikel:

2stkfennikel (delt i 4)

2ssolivenolje

1klypesalt og pepper (etter smak)

Fremgangsmetode

Ovnsbakt kveite

Forvarm ovnen til 180 °C.
Legg kveitefiletene i en ildfast form.
Pensle med olivenolje på begge sider, og krydre dem med jule- krydder og salt.
Press sitronsaft over fisken, og strø finhakket hvitløk jevnt over.
Stek filetene i ovnen i ca. 15-20 min til de er gjennomstekte og flaker seg lett. Tiden kan variere avhengig av tykkelsen på filetene.

Mandelpotetstappe

Kok mandelpotetene i en stor kjele med lettsaltet vann til de er møre, vanligvis 15-20 min.
Mos de kokte potetene med smør og melk til en glatt og kremet konsistens. Smak til med salt og pepper.

Smørsaus med rogn

Smelt smøret i en liten kjele på middels varme.
Tilsett hvetemelet og rør godt. Lag en jevn blanding og la det koke forsiktig i 1-2 min for å fjerne melsmaken.
Ha i kremfløten og rør godt for å unngå klumper. La sausen tykne i noen min mens du rører konstant.
Tilsett rognen og rør forsiktig for å blande den inn. La sausen bli gjennomvarm i 1 min eller 2. Den skal ikke koke, bare varmes forsiktig.
Smak til med dill eller gressløk, salt og pepper.

Stekt fennikel

Varm olivenoljen i en stekepanne over middels varme.
Stek tynne skiver med fennikel i 3-4 min på hver side til de er myke og har fått farge. Smak til med salt og pepper.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit