kveite
Julekrydret kveite med mandelpotetstappe og smørsaus
Det er godt med et fiskemåltid i julen, og kveite er en fast og fin fisk. Krydre den med julekrydder og server den med potetstappe av mandelpoteter og lys smørsaus med ørretrogn og dill.
30min / 20min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Ovnsbakt kveite:
4 stkkveitefilet ( à ca. 150-200 g)
2 ssolivenolje
1 stksitron (saften)
1 tskrydderblanding (en blanding av kanel, ingefær, nellik og muskatnøtt)
1 klypesalt og pepper (etter smak)
Mandelpotetstappe:
700 gmandelpoteter (skrelt og i biter)
150 gsmør
2 dlmelk
1 klypesalt og pepper (etter smak)
Smørsaus med rogn:
2 sssmør
1 sshvetemel
2 dlkremfløte
50 glakserogn (eller ørretrogn)
1 ssFersk dill (eller gressløk, finhakket)
1 klypesalt og pepper (etter smak)
Stekt fennikel:
2 stkfennikel (delt i 4)
2 ssolivenolje
1 klypesalt og pepper (etter smak)
Fremgangsmetode
Ovnsbakt kveite
Forvarm ovnen til 180 °C.
Legg kveitefiletene i en ildfast form.
Pensle med olivenolje på begge sider, og krydre dem med jule- krydder og salt.
Press sitronsaft over fisken, og strø finhakket hvitløk jevnt over.
Stek filetene i ovnen i ca. 15-20 min til de er gjennomstekte og flaker seg lett. Tiden kan variere avhengig av tykkelsen på filetene.
Mandelpotetstappe
Kok mandelpotetene i en stor kjele med lettsaltet vann til de er møre, vanligvis 15-20 min.
Mos de kokte potetene med smør og melk til en glatt og kremet konsistens. Smak til med salt og pepper.
Smørsaus med rogn
Smelt smøret i en liten kjele på middels varme.
Tilsett hvetemelet og rør godt. Lag en jevn blanding og la det koke forsiktig i 1-2 min for å fjerne melsmaken.
Ha i kremfløten og rør godt for å unngå klumper. La sausen tykne i noen min mens du rører konstant.
Tilsett rognen og rør forsiktig for å blande den inn. La sausen bli gjennomvarm i 1 min eller 2. Den skal ikke koke, bare varmes forsiktig.
Smak til med dill eller gressløk, salt og pepper.
Stekt fennikel
Varm olivenoljen i en stekepanne over middels varme.
Stek tynne skiver med fennikel i 3-4 min på hver side til de er myke og har fått farge. Smak til med salt og pepper.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆