Hjemmelaget poke med laks og rogn
Hvis du liker sushi og ceviche, er sjansen stor for at du vil elske poke. Den eksotiske fiskeretten kommer fra Hawaii, og smaker helt rått!
25min / 6t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
600 glaks (rå)
1 tsHawaiisalt (vanlig bordsalt kan brukes)
4 ssfinsnittet vårløk
2 ssfinhakket løk
1 tsfersk revet ingefær
en halv ssfinhakket rød chili
4 sssoyasaus
2 tssesamolje
4 porsjonMakipapir (Sushi Nori, klippes eller rives opp)
4 tslakserogn
4 tsristede sesamfrø
2 ssmakadamianøtter (finhakket)
500 gsushiris
8 tssushi shu (sushieddik tilsatt sukker og salt)
Fremgangsmetode
Merk deg navnet først som sist; poke er nemlig spådd å bli en av årets trendretter.
Den eksotisk fiskeretten poke fra Hawaii er ikke så ulik fjorårets store hit, ceviche, eller klassikeren sushi. På samme måte som med ceviche, marineres fisken før den serveres. Du kan nesten si at poke er en mellomting av sushi og ceviche, siden denne retten også serveres med ris.
Navnet poke betyr ”skåret i biter” og det er ekstra viktig å skjære de rå fiskestykkene i delikate terninger som er lette å spise i små munnfuller.
Poke serveres i en marinade laget av soyasaus, hawaiisalt, løk og vårløk, og gjerne med ris, tang, macadamianøtter, chili, sesamfrø og rogn til.
Bruk fet fisk til poke
Opprinnelig lages den friske retten poke med rå tunfisk, men det er ikke noe i veien for å bruke rå laks. Det viktigste er å bruke en fet fisketype og at fisken er helt fersk. Tunfisk kan være litt vanskelig å få tak i, men fiskedisken bugner av deilig, norsk laks. Og hva med å prøve poke med rå makrell når sesongen er her?
Poke er inspirert av Østen
Poke er retten som ble skapt av fiskere på Hawaii. De lagde måltider av avskjæret fra fiskene de fanget.
Smaken og krydringen av poke er helt klart inspirert av Japan og andre land i Østen. Soyasaus og sesam er klassiske smakssettere fra denne delen av verden.
Poke ble først en klassiker på Hawaii i 70-årene og siden den tid har den vært en favoritt hos lokalbefolkningen og turister som besøker øygruppen.
På vestkysten av USA har poke-restauranter poppet opp i det siste, og retten er i ferd med å ta verden med storm. Vi elsker jo kombinasjonen rå fisk, ris og deilige aromatiske smaker, så det er kanskje ikke så rart at akkurat poke er blitt en suksess. Har du ennå ikke smakt det, anbefaler vi deg å prøve denne enkle og gode oppskriften som du lager lett selv.
Poke som både snacks og hovedrett
Ønsker du en forrett eller liten snack til en cocktail, kan du droppe risen. Som middagsrett smaker det imildertid godt med kombinasjonen ris og fisk. Det gjør også retten til et deilig og mer mettende måltid.