skalldyr
Asiatisk fiskegryte med skalldyr og grønn curry
En fargerik fiskegryte med friske asiatiske smaker og norsk sjømat på sitt aller beste. Følger du denne metoden, vil matlagingen gå som en lek.
30min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
500 gblåskjell
600 gtorskefilet (skinn- og beinfri, i biter)
4 stksjøkreps
150 gferske reker (ferdig skrelt)
200 gnudler (tørre)
2 sssolsikkeolje
4 stilkervårløk (finsnittet)
2 feddfinhakket hvitløk
1 stkfinhakket rød chili
1 ssrevet ingefær
2 ssgrønn karripasta (thai green curry paste)
1 bokskokosmelk (fet type)
2 stilkersitrongress
2 dlgrønnsakskraft
1 ssfiskesaus (fish sauce)
1 ssbrunt sukker
4 ssfinhakket koriander
1 stklime
Fritert sjalottløk:
4 stksjalottløk i ringer
1 sshvetemel
1 dlnøytral olje
Fremgangsmetode
Kutt fisk og grønnsaker, rens skjell og mål opp krydderne før du begynner å tilberede maten. Det er dette som tar tid. Fordelen er at alt er klart når du tar fram gryta og skrur på varmen.
Vask og rens blåskjellene under rennende, kaldt vann. Kast skjellene som ikke lukker seg når de får et lite dunk.
Skjær fisken i passe store biter. Rens sjøkreps og reker. Kok nudlene som anvist på pakningen.
Varm opp olje i en stor gryte på medium sterk varme. Tilsett den hvite delen av vårløken (det grønne spares til slutt) og hvitløk og la det surre 3-5 minutter under omrøring. Løken skal ikke ta farge.
Tilsett chili, ingefær, grønn karripasta og det fete kokosfettet som ligger på toppen av boksen og la alt surre under omrøring i 1-2 minutter.
Knus den brede delen av sitrongresset med bredsiden av en kniv. Del hver stilk i to slik at det blir lett å fiske dem ut før servering. Ha dem i gryten.
Hell over resten av kokosmelken og grønnsakkraft. Kok opp og smak til med fiskesaus og brunt sukker. La sausen småkoke i 2-3 minutter.
Senk temperaturen til det laveste nivået, ta ut sitrongressbitene og legg i fiskebitene. La fisken trekke i 5 minutter.
Ha blåskjellene over i gryta og sett på lokk slik at blåskjellene får dampet seg ferdig. Det tar ca 3-4 minutter. Når blåskjellene har åpnet seg er gryta klar. Skjell som ikke åpner seg, skal kastes.
Fjern sitrongress og legg sjøkrepshalene og rekene i gryta rett før servering.
Server fisk- og skalldyrgryta med finsnittet grønn vårløk, frisk koriander, limesaft og fritert sjalottløk.
Fritert sjalottløk
Varm opp nøytral olje i en stekepanne og stek løkringene til de blir lysebrune og sprø. Legg ferdig stekt løk på kjøkkenpapir for å renne av overflødig fett.
Skrell sjalottløk og skjær i tynne ringer. Bruk mandolin om du har. Ha mel og løkringer i en plastpose og rist godt.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆