Til hovedinnhold
fisk og sjømat

Skrei med nøttesmør og ertestuing

Brunet smør får en fin nøtteaktig smak og passer veldig godt til skrei og annen hvit fisk. Server pannestekt skrei med ertestuing, ristede mandler, granateple og nøttesmør til.

Skrei med nøttesmør og ertestuing

10min / 25min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du:

skrei

grovt salt

pepper

olje til steking

Nøttesmør:

smør

Ertestuing:

grønne, frosne erter

smør

salt og pepper

Fremgangsmetode

Del fisken i fire og dryss den med grovt salt. La den ligge i 20 minutter. Skyll av saltet med kaldt vann og tørk fisken med tørkepapir.
Varm litt olje i stekepannen. Stek fisken i ca. 5 minutter på middels varme. Snu den og stek den videre et par minutter til.

Nøttesmør:

Skjær smøret i terninger og ha det i en kjele.
Smelt smøret på middels varme og la det småkoke mens du rører jevnlig. Når det bobler og freser godt, begynner vannet i smøret å fordampe.
Når alt vannet har fordampet, slutter det å frese og smøret begynner å skumme. Nå er det viktig å røre hele tiden. I løpet av sekunder blir smøret gyllent og får en deilig nøtteaktig aroma. Ikke la det koke så lenge at smøret blir brent.
Kle en sil med kjøkkenpapir og hell smøret gjennom silen. På den måten fjerner du bunnfallet som har samlet seg i kjelen. Øs det varme smøret over fisken.
Tips: Rist hakkede hasselnøtter eller valnøtter i tørr panne og ha det i smøret. Rør inn kapers som gir en god og syrlig smak på smøret. Du kan også smake til smøret med et par spiseskjeer soyasaus, finhakket ingefær og hvitløk.

Ertestuing:

Kok opp en kjele med vann og ha i de frosne ertene. La vannet koke opp igjen, og hell av vannet. Ertene trenger bare et raskt oppkok.
Rør inn smøret til det smelter. Hvis ertepureen blir for tykk, kan du spe med litt melk, fløte eller litt av kokevannet. Smak til med salt og pepper.

Nøttesmør er smør som blir brunet til det er gyllent og får en litt nøtteaktig smak. Det tar ikke mer enn 5 minutter. Øs det varme smøret over skrei, torsk eller annen hvit fisk.

Benytt sjansen til å spise skrei når det er sesong fra midten av januar til mars-april. Skreien svømmer inn fra Barentshavet til norskekysten for å gyte og er litt fastere i fisken enn vanlig torsk. Den kan bakes, trekkes eller stekes i panne.

Server skreien med nøttesmør, ertestuing, granateplekjerner og mandelflak som er ristet kjapt i tørr stekepanne.

Du kan også ha potetmos til og velge annet tilbehør som ovnsbakte rotgrønnsaker, frisk tomatsalsa, stekt bacon eller stekt chorizopølse i terninger.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆