Til hovedinnhold
skrei

Lutefisk med sennepssaus, ertestuing og persillepoteter

Nå er det endelig tid for lutefisk! Lutefisk er skikkelig norsk tradisjonsmat og nytes av lutefiskelskere fra midten av oktober til ut i januar.

Lutefisk med sennepssaus og ertestuing servert på svart støpejernsfat med sprøstekt bacon på toppen. Fatet er omkranset av flere små skåler med henhodsvis sennepssaus, kokte persillepoteter og hjemmelaget ertestuing.

40min / 1t 15min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du:

3kglutefisk (loins)

2 og en halvssfint salt

300gbacon i terninger

Sennepssaus:

4ssdijonsennep

2ssflytende honning

2sssitronsaft

2stkeggeplommer

4ssfinhakket dill

2dlnøytral olje

1klypesalt og kvernet pepper (smak til)

Ertestuing:

500gfrosne grønne erter

100gsmør i terninger

1klypesalt og kvernet pepper (smak til)

Persillepoteter:

1kgmandelpoteter

1buntfrisk persille

4sssmør

Fremgangsmetode

Del lutefisken i stykker på 8-10 cm og legg dem med skinnsiden ned på en rist over en langpanne. Strø rikelig med fint salt over fisken og la den stå i 30-60 minutter på kjøkkenbenken for å tempereres.
Hell av væsken som har samlet seg i langpannen, og skyll fiskestykkene godt i kaldt vann. Legg fiskestykkene med skinnsiden ned rett i langpannen uten risten, eller bruk en ildfast form.
Dekk pannen med aluminiumsfolie, men pass på så folien ikke kommer nær fisken (aluminium reagerer med lut og gir en mørk farge).
Sett fisken inn i ovn som er forvarmet til 200 grader. Sjekk fisken etter 30 minutter. Fisken er klar når den flaker seg, og fargen har blitt mer hvit enn gjennomsiktig. Stek i opptil 40 minutter.
Fiskestykker med bein kan ta noe lenger tid enn loins.

Sennepssaus

Rør sammen alle ingrediensene, utenom oljen og dill.
Pisk forsiktig inn oljen til sausen tykner.
Tilsett finhakket dill og smak til med salt og pepper til slutt.

Ertestuing

Kok frosne erter i lettsaltet vann i ett minutt.
Hell av vannet og ha ertene over i en blender sammen med smør i terninger.
Kjør til en jevn puré og smak til med salt og pepper til slutt. Eventuelt kan ertene moses med en potetstapper for en grovere variant.

Persillepoteter

Vask potetene godt før bruk.
Kok opp potetene i lettsaltet kaldt vann. Når vannet koker skrur du temperaturen helt av, og lar potetene trekke i 10-15 minutter, avhengig av størrelsen.
Slå av vannet, og bland potetene med 4 ss smør og en håndfull finhakket persille.

Sprøstekt bacon

Del bacon i terninger og stek det over lav varme i en stekepanne, til baconfettet smelter og baconet blir sprøtt. Spar gjerne på baconfettet til servering.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit