Til hovedinnhold
sild

Hjemmelaget sursild og tomatsild

Julefrokost og sild hører sammen, og det er ganske enkelt å lage både hjemmelaget sursild og tomatsild selv. Elin Madsen fra Coop Mega Klepp har delt sine deilige oppskrifter på julesild med oss så du kan lage dem på ditt eget kjøkken!

Hjemmelaget sursild på Norgesglass med sennepfrø, rødløk i skiver, krydder og urter. Norgesglasset med sursild står ved siden av et mindre Norgesglass med hjemmelaget tomatsild på rustikk trefjøl med granbar og tørkede krydder.

20min / 12t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

1 porsjoner

Hjemmelaget sursild:

5stkfileter spekesild

1stkrødløk

2stkvårløk

2cmfersk ingefær

4dlvann

3 og en halvdlsukker

2dleplecidereddik

1ssrosépepper

1sshel allehånde

1ssmalt nellik

1sssennepsfrø

2stklaurbærblader

Hjemmelaget tomatsild:

4stkkryddersildfileter

2ssvann

1 og en halvdlsukker

en halvdltomatpuré

en halvdlolje

2sseddik 7%

2stkrødløk (i tynne ringer delt i to)

2stklaurbærblader

1buntfrisk dill (finhakket, smak til)

en halvtspepper

Fremgangsmetode

Rengjør glassene godt med såpe og varmt vann.
Sett glassene i en forvarmet stekeovn på 100 grader og la dem stå i ti minutter, eller kok dem i vann i ti minutter.
Tørk godt av glassene med et rent kjøkkenhåndkle.

Hjemmelaget sursild

Sjekk hvor salte sildefiletene er. Legg sildefiletene i vann et par timer hvis de er for salte.
Skjær silden i ca. 2 cm brede stykker.
Skjær rødløk, vårløk og ingefær i tynne skiver.
Kok opp vann og sukker, og avkjøl.
Tilsett eddik, rosepepper, allehånde, nellik, sennepsfrø og laurbærblad, og visp sammen.
Legg sild, rødløk, vårløk og ingefær lagvis i et sterilisert glass eller krukke. Hell over laken og sett på lokk.
La stå i kjølekskapet og trekke et døgn før bruk. Sursild holder seg et par uker i kjøleskapet.

Hjemmelaget tomatsild

Skyll sildefiletene i kaldt vann før bruk. Tørk silden med papir og del den opp i 2 cm tykke biter.
Varm opp vann, sukker og tomatpuré i en gryte til sukkeret smelter. Rør inn de andre ingrediensene.
Avkjøl sausen, legg silden i steriliserte glass, og hell over sausen. Sett i kjøleskapet.
Tomatsild holder seg fint et par uker i kjøleskap.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit