sild
Hjemmelaget sursild og tomatsild
Julefrokost og sild hører sammen, og det er ganske enkelt å lage både hjemmelaget sursild og tomatsild selv. Elin Madsen fra Coop Mega Klepp har delt sine deilige oppskrifter på julesild med oss så du kan lage dem på ditt eget kjøkken!
20min / 12t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
1 porsjoner
Hjemmelaget sursild:
5 stkfileter spekesild
1 stkrødløk
2 stkvårløk
2 cmfersk ingefær
4 dlvann
3 og en halv dlsukker
2 dleplecidereddik
1 ssrosépepper
1 sshel allehånde
1 ssmalt nellik
1 sssennepsfrø
2 stklaurbærblader
Hjemmelaget tomatsild:
4 stkkryddersildfileter
2 ssvann
1 og en halv dlsukker
en halv dltomatpuré
en halv dlolje
2 sseddik 7%
2 stkrødløk (i tynne ringer delt i to)
2 stklaurbærblader
1 buntfrisk dill (finhakket, smak til)
en halv tspepper
Fremgangsmetode
Rengjør glassene godt med såpe og varmt vann.
Sett glassene i en forvarmet stekeovn på 100 grader og la dem stå i ti minutter, eller kok dem i vann i ti minutter.
Tørk godt av glassene med et rent kjøkkenhåndkle.
Hjemmelaget sursild
Sjekk hvor salte sildefiletene er. Legg sildefiletene i vann et par timer hvis de er for salte.
Skjær silden i ca. 2 cm brede stykker.
Skjær rødløk, vårløk og ingefær i tynne skiver.
Kok opp vann og sukker, og avkjøl.
Tilsett eddik, rosepepper, allehånde, nellik, sennepsfrø og laurbærblad, og visp sammen.
Legg sild, rødløk, vårløk og ingefær lagvis i et sterilisert glass eller krukke. Hell over laken og sett på lokk.
La stå i kjølekskapet og trekke et døgn før bruk. Sursild holder seg et par uker i kjøleskapet.
Hjemmelaget tomatsild
Skyll sildefiletene i kaldt vann før bruk. Tørk silden med papir og del den opp i 2 cm tykke biter.
Varm opp vann, sukker og tomatpuré i en gryte til sukkeret smelter. Rør inn de andre ingrediensene.
Avkjøl sausen, legg silden i steriliserte glass, og hell over sausen. Sett i kjøleskapet.
Tomatsild holder seg fint et par uker i kjøleskap.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆