torsk
Juletorsk med verdens beste rotmos, dillpoteter og rødvinssaus
Juletorsk er et fortreffelig avbrekk i all den tunge julematen. Serverer du den med fløyelsmyk rotmos med spennende smak av sennep og appelsin, dillpoteter og rødvinssaus blir den en julaften verdig!
1t / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Juletorsk:
800 gtorskeloin (gjerne med skinn)
2 tssalt
1 klypenykvernet pepper
en halv dlolivenolje
2 stkstjerneanis
2 stklaurbærblader
1 stkappelsin
Rotmos:
1 stksøtpotet
2 stkgulrøtter
en halv stkkålrot
2 skiverappelsin
2 tsdijonsennep
50 gsmør
en halv dlkremfløte
1 klypesalt og pepper (smak til)
Dillpoteter:
800 gsmåpoteter
1 pottedill
50 gsmør
1 klypesalt og pepper (smak til)
Rødvinssaus:
2 stksjalottløk
1 feddhvitløk
2 sssmør (+ 1 ss til montering)
1 bunttimian
2 dlrødvin
2 dlfiskekraft
2 stkstjerneanis
1 stklaurbærblad
Fremgangsmetode
Juletorsk
Del torsken i porsjonsstykker på ca 200 g hver. Eventuelt kan fileten stekes hel. Salt fisken godt og la den ligge i 20-30 minutter. Skyll fisken i kaldt vann og tørk av.
Skjær av appelsinskallet, kun det oransje, og legg i en ildfast form sammen med stjerneanis og laurbærblad. Legg fiskestykkene over og drypp olivenolje over. Krydre fisken lett med nykvernet pepper.
Stekes ved 150 grader i 15 minutter. La fisken hvile litt før servering.
Rotmos
Skrell rotgrønnsakene og del i terninger. Kok mørt. Legg et par appelsinskiver i kokevannet.
Hell av vannet og appelsinskivene. Mos grønnsakene med en potetstapper eller stavmikser. Tilsett sennep, smør og fløte.
Smak til med salt, pepper en litt saft fra appelsinen.
Dillpoteter
Kok eller damp småpotetene. Koketid avhenger av størrelse på potetene. Ca 10-15 minutter.
Finhakk dill. Rør smør og dill inn i de varme potetene. Topp med litt salt og nykvernet pepper.
Rødvinssaus
Finhakk sjalottløk og hvitløkfedd til det er nesten som en puré. Stek løken blank i smør i en liten kasserolle.
Legg i timiankvasten, stjerneanis og laurbærblad.
Tilsett rødvin og fiskekraft. Kok sausen inn til den er halvert.
Plukk ut timiankvasten, stjerneanis og laurbærblad. Pisk inn 1 ss kaldt smør. Smak eventuelt til med salt og pepper.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆