bær
5 deilige oppskrifter med rips
Har du fremdeles rips på busken i hagen eller noen kilo i fryseren? Her får du fem nye måter å bruke rips på.
30min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
Ripsgranité:
500 grips
1 dlvann
200 gmelis
Ripsgelé med chili:
1 kgrips
1 kgsukker
1 stkchili (evt. 2, i tykke strimler)
Ripskrem:
250 grips
110 gsukker
1 stkeggehvite
Ripsrelish:
2 stkrødløk (delt i to og skåret i tynne skiver)
en halv stkrød paprika (gjerne de lange, finstrimlet)
1 stkrød chili (finhakket)
1 dleplecidereddik
en halv tssalt
2 ssolivenolje
en halv stkkanelstang
150 gsukker
300 grips
Yoghurtis med rips:
4 dltyrkisk yoghurt
8 dlfrosne rips
6 ssmelis (evt mer)
Fremgangsmetode
Ripsgranité
Kjør rips og vann i en kjøkkenmaskin.
Sil så puréen for å bli kvitt stenene.
Bland melis med puré og smør utover en avlang form.
Putt den i fryseren og skrap med en gaffel etter noen timer for å lage selve granitéen. Ta ut formen i god tid før servering og skrap fine iskrystaller. Server med en gang.
Granité er en blanding av slush og sorbet og er perfekt å servere som en hvilerett hvis du har middagsselskap. Server den gjerne i cocktailglass med stett med en ripsranke på toppen.
Ripsgele med chili
Ha rips i en kjele og sett temperaturen på platen til medium. Bryt langsomt ned bærene og etter 10 minutter tilsetter du sukker og chili.
La dette stå å småkoke i 10 minutter.
Ta gelétesten ved å legge en skje med gelé på en tallerken. Dra baksiden på skjeen på midten av geléen. Bruker geléklatten tid på å samle seg igjen, er geléen ferdig til å helles over på sterile glass.
Hvis sprekken samler seg med en gang trengs det litt mer koketid.
Ripsgelé med et lite chilisting er deilig til stek, lapskaus eller til ost.
Ripskrem
Bruk en miksmaster eller kjøkkenmaskin til å piske alt dette til en fast krem. Server med en gang før skummet faller sammen.
Dette er en super dessert servert i skål eller til deilige, tynne pannekaker.
Ripsrelish
Skjær rødløk og paprika i strimler. Surr dem i olje på medium varme til løken er myk.
Tilsett sukker, salt, kanelstang, chili og eddik. La dette så småkoke i 15 minutter.
Ta ut kanelstangen og tilsett rips. Rør forsiktig og la stå et par minutter før du slår av platen. Ripsene skal være så hele som mulig. Hell over i et sterilt glass eller server avkjølt til dagens middag.
En god relish er deilig tilbehør til høstens vilt. Relish med rips og rødløk smaker også fantastisk til ost.
Yoghurtis med rips
Ha alt i en blender og kjør i et par minutter. Nå har du deilig softis.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆