kål
Gratinert blomkål med bacon og ostesaus
Et helt, gratinert blomkålhode ser ikke bare imponerende bra ut, det smaker også fantastisk godt. Med spenstig ostesaus og sprøstekt bacon blir det garantert et festmåltid!
1t / 15min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
Gratinert blomkål:
2 stkblomkålhode (store, eller 4 små)
2 ssgod olivenolje
1 stkflaksalt
1 tsnykvernet pepper
2 tssmør (til steking)
300 gbacon i terninger
250 gsjampinjong (i skiver)
4 sspinjekjerner (ristet)
100 gpurre (finsnittet)
Ostesaus:
2 sssmør
2 sshvetemel
6 dlhelmelk (varm, spe med mer om nødvendig)
en halv tsrøkt paprikapulver
en fjerdedel tschilipulver
1 tssalt og pepper (smak til)
200 grevet gulost (eller cheddar)
Fremgangsmetode
Sett ovnen på 180˚C varmluft. Skyll blomkålen godt, rens for blader og skjær et dypt kryss inn i stilken.
Gni blomkålen inn med olje og krydre med salt og pepper. Stek i ildfast form midt i ovnen til blomkålen er mør. Avhengig av størrelsen på blomkålen kan det ta 20-40 minutter. Stikk med en skarp kniv eller kakepinne for å sjekke.
Smelt smør på sterk varme. Stek baconbitene til de er godt stekt og løft ut. Stek soppen til den slutter å væske og begynner å få farge.
Ostesaus
Varm opp melk i en kasserolle. Smelt smør på middels sterk varme i en annen kasserolle og rør inn hvetemel.
Rør inn litt og litt av den varme melken, men la det være igjen ca. 1/4. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med paprika, chili, salt og pepper.
Rør mesteparten av osten inn i sausen men hold igjen litt til gratinering. Spe på med mer melk dersom sausen blir for tykk.
Hev temperaturen til 220˚C varmluft. Hell halvparten av ostesausen over den møre blomkålen og topp med resten av osten. Stek blomkålene midt i ovnen i ca. 5 minutter, til osten er smeltet og begynner å bli gyllen.
Server med resten av ostesausen og stekt bacon og sopp. Topp med ristede pinjekjerner og finsnittet purre.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆