kål

Hjemmelaget kimchi

Kimchi er en genial måte å bruke opp grønnsaksrestene på. Fermenterte grønnsaker er sunt og lekkert tilbehør som får selv den enkleste kjøttrett til å smake himmelsk!

Hjemmelaget kimchi, fermentert kål og andre grønnsaker, på syltetøyglass. Ved siden av står en skål med kimchi, ved siden av et par spisepinner. Grønn bakgrunn.

40min / 0min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

1 porsjoner

1stkgul løk

4stkhvitløksfedd

2ssfersk ingefær (raspet)

1sschilipulver/chiliflak (evt. mer om ønskelig)

1tsrøkt paprikapulver (eller chipotle, kan utelates)

1stkkinakål

2stkgulrøtter

1stkeple (eller pære)

2sssalt

3sssoyasaus

Fremgangsmetode

Denne oppskriften gir ca. 1 liter ferdig kimchi.
Start med å skrelle løk, hvitløk og ingefær. Del løk og hvitløk i biter, og rasp ingefæren.
Ha det over i en blender eller foodprocessor og kjør til en jevn masse. Tilsett chilipulver eller chiliflak, og gjerne røkt paprika eller chipotle. Bland godt sammen.
Del kinakålen i fire båter. Skrell gulrøtter og eple, eller pære. Vask grønnsakene godt.
Vær ekstremt nøye, slik at det ikke kommer noe jord med. Vær også nøye med håndvask og bruk helt rene fjøler og kniver!
Fjern «stammen» i kinakålen og riv den opp i grove biter. Grovrasp gulrøttene og eple, eller pære.
Ha alle grønnsakene i en stor bolle og hell salt og soyasaus over. Bruk gjerne plastikkhansker og begynn å kna grønnsakene. Du skal kna grønnsakene helt til de begynner å slippe væske. Dette kan ta 10-20 minutter.
Når grønnsakene begynner å slippe væske, tilsetter du løkblandingen og blander det godt sammen. Bruk hansker eller en sleiv til dette, da chilien kan svi på huden.
Ha blandingen over i et helt rent eller sterilisert glass. Press grønnsakene ned så de dekkes av væske. Legg gjerne et stort kålblad på toppen for å «forsegle» det.

Husk!

Det er viktig at kimchien hele tida er dekket av væske for at det skal fermenteres riktig og ikke dannes mugg.
Legg et rent kjøkkenhåndkle eller et par lag kjøkkenpapir over glasset og fest med et strikk eller en snor.
Du skal IKKE lukke glasset med lokk. Da vil det for det første ikke fermentere, men det er også en fare for at glasset eksploderer hvis det lukkes.
La glasset stå på kjøkkenbenken i 3-10 dager for å fermentere. Det går raskere om sommeren, eller hvis du har det varmt hjemme.
Når det begynner å lukte syrlig og «funky», er den klar. Smak underveis når den er passe syrlig for deg.
Når du synes den er klar, heller du av den overflødige væsken og har kimchien over i et nytt glass.
Nå skal det oppbevares i et tett glass i kjøleskapet for å stoppe fermenteringsprosessen. Det vil bli litt syrligere etterhvert som dagene går.

Husk!

Det er viktig å ikke la det lukkede glasset stå i romtemperatur!

Gochugaru - hva er det?

Gochugaru er en type koreansk chilipulver laget av tørkede røde chilipepper. Navnet "gochugaru" kommer fra ordene "gochu" (chilipepper) og "garu" (pulver). Det er en viktig ingrediens i koreansk matlaging og brukes ofte i retter som kimchi, gochujang (fermentert chilipasta), og ulike supper og gryteretter.

Gochugaru har en karakteristisk dyp rød farge og en kompleks smak som kombinerer både sødme og varme. Smaken kan variere avhengig av hvor grovt eller fint pulveret er malt. Det finnes to hovedtyper av gochugaru: finmalt, som ofte brukes i sauser og marinader, og grovmalt, som brukes til fermentering og som krydder.

Gochugaru er kjent for å gi retter en balansert og fyldig smak uten å være overveldende sterk. Det er også rik på vitamin A og C, samt antioksidanter, som bidrar til en sunn kost.

Så hvis du vil gjøre kimchien din mer original, bruk gochugaru.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit