kaker
Daddelkake med mascarpone og salt karamell
Vi tør å påstå at alt blir bedre med salt karamell, og dadler hører jo julen til. Dette er en mørk, saftig kake med dadler, mascarponekrem og salt karamell som pyntes med både tørket og frisk frukt.
55min / 40min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
8 porsjoner
Daddelkake:
250 gdadler (uten steiner)
en halv tsnatron
en halv dlkokende vann
125 gromtemperert smør
140 gbrunt sukker
2 stkegg
210 ghvetemel (siktet )
1 og en halv tsbakepulver
Salt karamell:
250 gsukker
2 dlkremfløte
3 ssusaltet smør (romtemperert )
en halv tsflaksalt
Mascarponekrem:
250 gmascarpone ost
2 ssmelis
en halv stksitron (saften)
Til pynt:
1 håndfulltørket frukt (for eksempel aprikoser, dadler, tranebær og jordbær)
1 håndfullfrisk frukt (plommer og fiken)
Fremgangsmetode
Daddelkake
Varm stekeovnen til 180 °C.
Ha dadler og natron i en bolle og hell kokende vann over. Press dadlene ned med en skje slik at de er dekket av vann. La det stå i 10 minutter.
Visp smør og sukker hvitt og luftig på høy hastighet i en kjøkkenmaskin i ca. 1 minutt. Reduser hastigheten til middels og tilsett eggene. Kjør det til det er godt blandet. Skrap ned sidene av bollene underveis.
Tilsett dadlene, og skru opp hastigheten til alt er godt blandet.
Skru ned til lav hastighet og tilsett mel og bakepulver. Kjør det til en jevn røre.
Kle en 15 cm kakeform med bakepapir, og smør den. Ha røren i kakeformen og stek i 45-55 minutter. Stikk en gaffel i midten for å sjekke om kaken er ferdig. Avkjøl kaken i omtrent 5 minutter før du har den over på en rist.
Salt karamell
Hell sukkeret i en kjele og varm det på middels varme til sukkeret smelter og får en dyp ravgul farge.
Tilsett fløte og smør. Det vil boble og skumme i omtrent 30 sekunder. Skru ned varmen og la det stå på lav varme til karamellen er helt flytende og glatt. Ta kjelen av varmen og tilsett havsalt.
Avkjøl karamellen.
Mascarponekrem
Vend sammen mascarpone og melis. Smak til med sitronsaft.
Montering
Smør kakebunnen med mascarponekrem.
Pynt med frukt og bær etter eget ønske.
Drypp over litt salt karamell.
Tips!
Du kan også vende den salte karamellen i mascarponekremen.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆