pavlova
Pavlova med salt karamell
Pavlova er dronningen på kakebordet, og kokebokforfatter Monica Csango har delt sin favoritt med salt karamell med oss!
50min / 15min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Avansert
Ingredienser
8 porsjoner
Pavlovabunn:
6 stkeggehviter (romtemperert)
2 tshvitvinseddik
2 tsmaisenna
4 dlsukker
1 tsvaniljesukker
Monicas salte karamell:
3 og en halv dlkremfløte
240 gsukker
240 gglukose
1 stkvaniljestang
en halv tsflaksalt (mer om du liker det saltere, smak deg frem)
50 gmeierismør
Til servering:
3 dlkremfløte (pisket til krem)
1 dlskivede mandler
Fremgangsmetode
Med denne oppskriften kan du lage to store bunner med ca 22 cm i diameter – eller ca 8 mindre porsjonspavlovaer med en diameter på 8 cm.
Pavlova
Sett stekeovnen på 150 °C og finn fram en stekeplate dekket med bakepapir.
Tegn opp to sirkler med 22 cm i diameter, eller 8 sirkler med 8 cm i diameter.
Visp eggehviter til hardt skum i en helt ren bolle. Ha i hvitvinseddik mens du visper.
Bland sukker, maisenna og vaniljesukker, og tilsett det litt etter litt i eggehvitene mens du fortsatt visper.
Når massen er blank, smidig og fast; ha den over på bakepapiret og form den til runde bunner innenfor sirklene du har tegnet opp.
Senk temperaturen i stekeovnen til 120 °C og sett inn stekeplaten nederst i ovnen.
Stek de små i 30-40 minutter. De store bør stå litt lenger – rundt 50 minutter. Følg med – kaken skal være hard utenpå og myk inni.
La pavlovaene avkjøles på en rist. Ta bakepapiret forsiktig av. Slik kan marengsbunnen oppbevares i lang tid bare den har det tørt.
Monicas salte karamell
Sett en gryte på stekeplaten og vent til den er varm. Hell i litt av sukkeret til det smelter, tilsett så litt sukker av gangen. Ikke la det stå for lenge - for da blir karamellen mørk og bitter.
Hell i glukose. Ta kaldt vann i kjøkkenkummen. Sett gryta i kummen slik at det raskt avkjøles.
Tørk av bunnen og sett den tilbake på platen på middels varme. Tilsett fløte og frøene fra en vaniljestang. Ta kasserollen av platen når alt er smeltet sammen.
Avkjøl, og tilsett smør og salt. Bruk eventuelt en stavmikser for å få den glatt.
Pisk kremfløte og legg lagvis med pavlovabunnene, skivede mandler og salt karamellsaus. Husk at bunnene fort blir myke i kontakt med fuktighet, så dette bør gjøres like før servering.
Tips!
Du kan sløyfe smøret for en enklere karamell, som blir like god!
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆