småkaker & cookies
Hjemmelagde makroner
Hjemmelagede makroner er ikke hverdagskost, men fullt mulig å få til. Bakeblogger Thea Bolstad fra My Little Kitchen har tipsene som gir perfekt resultat.
20min / 2t 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
1 porsjoner
Makroner:
3 stkstore eggehviter
en halv dlsukker
125 gmandelmel
4 dlmelis
4 dråperkonditorfarge (avhengig av fargen du ønsker)
Kremfyll:
100 gromtemperert smør
1 og en halv dlmelis
1 tsvaniljesukker
1 stkeggeplomme
2 ssvalgfritt syltetøy
Fremgangsmetode
Oppskriften gir ca. 50 makroner, altså 25 doble makroner, avhengig av størrelse.
Alle ingrediensene bør være romtempererte.
Pisk eggehviter til et hardt skum. Pisk inn sukkeret litt etter litt. Pisk videre i et par minutter.
Det er viktig å stivpiske marengsen til den blir så stiv at du kan holde bollen opp ned uten at innholdet faller ut.
Tilsett mandelmel, melis og konditorfarge etter ønske.
Ha massen i sprøytepose og sprøyt ut ca. 50 små rundinger av røren på stekebrett som er dekket med bakepapir. La kakene hvile 30 min før steking, ellers vil de sprekke.
Dette kan ta alt fra 20 minutter til 1 time, avhengig av fuktigheten i rommet. Makronene er ferdig tørket når de har fått en «skorpe».
Stek kakene nederst i ovn ved 125 °C i 20 min. Sett gjerne en ekstra stekeplate under platen med makronene for å unngå at det blir for varmt for makronene så de sprekker. Stek makronene på over- og undervarme, ikke varmluft.
Avkjøl makronene før du fyller dem.
Kremfyll
Pisk sammen smør, melis og vaniljesukker til en lys og luftig røre. Tilsett eggeplommen og syltetøy. Ha kremen mellom to kaker, og vips: Makronene er ferdige!
Tips fra Thea fra My Little Kitchen:
- Alle ingrediensene må være romtempererte. Det er et godt tips uansett hva du skal lage. Det er mye kjemi i baking, og selv små temperaturforskjeller kan utgjøre en forskjell. Også når du baker makroner.
- Skold mandler og kjør i foodprosessor med melis. Dette gir deg et fint mandelmel, som skal siktes. Pisk sukker og eggehvite til stiv marengs.
- – Det er viktig å stivpiske marengsen til den blir så stiv at du kan holde bollen opp ned uten at innholdet faller ut, fortsetter hun.
- Når marengsen endelig har fått sine rette konsistens, blander Thea den med en tykkere konditorfarge. Hun unngår de flytende variantene.
- – Bruk en krempose med rund tupp til å sprøyte ut makronene på bakepapiret. La makronene stå og tørke på stekebrettet før du steker dem, påpeker Thea. Dette kan ta alt fra 20 minutter til 1 time, avhengig av fuktigheten i rommet. Makronene er ferdig tørket når de har fått en «skorpe».
- Videre tipser Thea om å ha en ekstra stekeplate under platen med makronene. – Dette er for å unngå det blir for varmt for makronene og at de ikke sprekker på toppen. Det er også viktig å steke makronene på over- og undervarme, ikke varmluft, legger Thea til.
- Det er viktig å følge med når du steker makroner. Ovner er forskjellige og steketiden kan variere. Hvis makronene på den ene siden av stekebrettet sprekker, kan det være at ovnene er sterkest på den ene siden og da er det lurt å snu brettet halvveis i steketiden.
- – Makroner uten fyll kan oppbevares i en tett boks i 2-3 dager. Makroner med fyll kan oppbevares 2-3 dager i kjøleskap.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆