biff, storfe, oksekjøtt
Fransk Boeuf Bourguignon
Gjør deg selv en tjeneste og lag boeuf bourguignon dagen før du skal servere den. Den rustikke kjøttgryta blir om mulig bare enda bedre når den får stå litt ekstra lenge.
3t / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
600 gstorfekjøtt (høyrygg eller bog uten bein)
en halv tsnykvernet pepper
1 tsgrovt flaksalt
1 stkgul løk (finhakket)
2 feddfinhakket hvitløk
2 stkgulrøtter (i tykke skiver)
1 ssOlivenolje til steking
2 tstørket timian
2 sshvetemel
4 sstomatpuré
2 og en halv dloksekraft (eller buljong)
5 dlrødvin (eller 5 dl oksekraft + 1 ts rødvinseddik)
2 stklaurbærblad
12 stksjalottløk (små, hele)
1 sssmør til steking
150 gbacon (i terninger)
250 gsmå sjampinjonger (delt i to)
Fremgangsmetode
Tørk kjøttet godt og skjær i 3x3 cm store terninger og krydre med nykvernet pepper og litt salt. Finhakk løk og hvitløk. Skrell gulrot og del i tykke skiver.
Varm opp olje i en stor tykkbunnet gryte på middels sterk varme. Stek kjøttet i flere omganger for å brune det godt og sett til side.
Ha finhakket løk, hvitløk og gulrotskiver i gryta og la det surre forsiktig under omrøring til løken er blank og myk.
Legg kjøttbitene tilbake i gryta og dryss over tørket timian og hvetemel. Rør godt om slik at melet fordeler seg jevnt.
Bland sammen tomatpuré, kraft og rødvin og hell over kjøttet. Tilsett laurbærblad. Kok opp, senk temperaturen og la gryteretten småputre under lokk i 2-2,5 timer.
Rens sjalottløkene men behold de hele. Smelt smør i en stekepanne og stek løken lett gyllen. Tilsett stekt løk i gryta og la alt småkoke i 30 minutter uten lokk.
Sprøstek baconterningene og brun soppbitene i litt smør og vend inn i gryteretten rett før servering. Smak til med salt og pepper og server med kremet potetmos og et dryss finhakket bladpersille.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆ ▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆