biff, storfe, oksekjøtt
Mors kjøttkaker
Det fins ikke noe bedre enn mors kjøttkaker. Kanskje bortsett fra kjøttkakene du lager selv!
45min / 20min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du til kjøttkaker:
400 gkjøttdeig
1 tssalt
en halv tspepper
en halv tsmuskat
1 ssgul løk (finhakket)
2 sspotetmel
1 og en halv dlmelk (spe med mer om nødvendig)
Brun saus:
2 sssmør
2 sshvetemel (eller glutenfritt mel)
5 dlkraft (eller vann + buljong)
Ertestuing:
300 gfrosne erter
1 sssmør
en halv tssalt og pepper (smak til)
Tilbehør:
8 stkpoteter
4 sstyttebærsyltetøy
Fremgangsmetode
Sett over potetene, slik at de kan koke ferdig mens du lager kjøttkakene.
Bland sammen kjøttdeig, krydder, finhakket løk og potetmel til en jevn masse. Bruk gjerne fingrene. Spe med melken og fortsett å bruke fingrene slik at du får en bløt og jevn masse.
Bruk en spiseskje dyppet i kaldt vann og form runde kaker, eller bruk fingrene. Brun kjøttkakene i varm stekepanne med litt smeltet smør og legg til side.
Brun saus
Lag brun saus ved å smelte smøret og så røre inn hvetemelet. Fortsett å røre mens gryten står på middels høy varme til blandingen blir brun. Vær tålmodig, og husk å røre sakte rundt hele tiden.
Spe med litt og litt av kraften, og rør godt mellom hver gang slik at du unngår klumper i sausen. La sausen koke opp og skru så ned slik at den bare småkoker/trekker.
Legg kjøttkakene i sausen, og la dem trekke på svak varme i ca 15 minutter, til de er gjennomkokt.
Ertestuing
Lag ertestuing ved å koke opp en liten kasserolle med ca 3 dl vann. Ha i de frosne ertene og la de koke i ca 1 minutt. Hell av kokevannet, men ta vare på litt til senere.
Ha smøret i kasserollen med ertene og mos dem ved hjelp av en potetstapper eller visp. Spe med litt av kokevannet til ønsket konsistens og krydre godt med salt og pepper.
Server kjøttkaker i brun saus med kokte poteter, ertestuing og tyttebærsyltetøy. Velbekomme!
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆