lam og får
Klassisk pinnekjøtt med hjemmelaget kålrabistappe og kremet smørsaus
Bytt ut bjørkepinnene med mandelpoteter neste gang du lager pinnekjøtt. Resultatet blir helt magisk gode poteter! Servér med en skikkelig god hjemmelaget kålrabistappe, og deilig smørsaus!
3t / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
1 og en halv kgpinnekjøtt (røkt eller urøkt)
1 og en fjerdede kgstore mandelpoteter (med skall)
400 gvossakorv
Hjemmelaget kålrabistappe:
1 kgkålrot (i biter)
2 stksmå gulrøtter (i biter)
2 stkmandelpoteter (i biter)
1 dlkremfløte
100 gsmør
1 og en halv tssalt
en fjerdedel tsgrovkvernet pepper
en fjerdedel tsrevet muskat
Kremet smørsaus:
2 stkfinhakket sjalottløk
2 dltørr hvitvin
en halv dlhvitvinseddik
en halv dlkremfløte
200 gkaldt smør (i terninger)
en fjerdedel tssalt
en fjerdedel tshvit pepper
Fremgangsmetode
Pinnekjøtt
Vann ut tørket pinnekjøtt i rikelig med romtemperert vann i ca. 24-30 timer.
Vask mandelpotetene og legg dem i bunnen av en stor kjele og fyll på med vann opp til potetene er nesten dekket.
Legg det utvannede pinnekjøttet på toppen av mandelpotetene og kok opp. Senk varmen og la potet og pinnekjøtt dampe under lokk på svak varme i ca. 3 timer, eller til kjøttet løsner fra beinet.
Del vossakorven i mindre snabber og damp dem sammen med pinnekjøttet i 15-20 minutter rett før servering.
Kålrabistappe
Skrell og del kålrot, gulrot og potet i store terninger. Kok dem møre i usaltet vann, 20-25 minutter.
Hell av kokevannet og mos grønnsakene. La gjerne mosen være litt grov. Rør inn fløte og smør og smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
Smørsaus
Kok opp sjalottløk, hvitvin og hvitvinseddik i en kasserolle. La det koke uten lokk til væsken er redusert til ca. 1/3. Sil av løken.
Hell i fløten og kok opp sausen til den tykner.
Tilsett litt og litt kaldt smør i terninger mens det piskes kraftig og sausen tykner. Sausen må ikke koke etter smøret er tilsatt, da vil den skille seg. Smak til med salt og pepper før servering.
Tips!
Kålrabistappen kan lages på forhånd, oppbevares i kjøleskapet og varmes opp til servering.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆