lam og får
Tradisjonelt pinnekjøtt med hjemmelaget kålrabistappe
Xtra urøkte pinnekjøtt stakk av med bronsemedalje i kjøttbransjens NM-kåring i år, og vi er utrolig stolte over å kunne tilby et så godt produkt til en rimelig pris! Servér den klassiske julemiddagen med grov sennep, vossakorv og hjemmelaget kålrabistappe. Og du, visste du at Xtra til og med har sine egne mandelpoteter? Følg oppskriften nedenfor for å se hvordan du kan gjøre mandelpotetene ekstra smakfulle!
3t / 0min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
1 pkXtra pinnekjøtt (1,5 kg)
800 gXtra mandelpoteter
350 gvossakorv
Hjemmelaget kålrabistappe:
1 kgkålrot
3 stkXtra gulrot (ca. 2-300 gram)
1 dlkremfløte (eller matfløte)
1 ssmeierismør
1 og en halv tssalt
en halv tsnykvernet pepper
en fjerdedel tsmalt muskattnøtt
Fremgangsmetode
Vann ut pinnekjøttet i en stor kjele med rikelig vann, i ca. 24 timer, gjerne lenger. Bytt vann et par ganger underveis for bedre utvanning.
Bruk en stor kjele, legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av kjelen, eller gjør som vi har gjort her; bruk mandelpoteter som rist, og få nydelig smakfulle poteter du kan servere til pinnekjøttet.
Fyll opp med vann på høyde med potetene, og legg pinnekjøttet på kryss og tvers over.
Kok opp, og la pinnekjøttet dampe under lokk til kjøttet løsner fra beina, ca. 2-3 timer. Pass på at det ikke koker tørt, fyll på med mer vann underveis ved behov.
Når det er ca. 15 minutter igjen av dampetiden tilsetter du vossakorv i biter, og lar de trekke med til de er gjennomvarme.
Om ønskelig kan du skjerpe pinnekjøttet etter damping. Det gjør du ved å legge pinnekjøttet over på en rist over et stekebrett, og sette inn i ovnen på 250 grader, i 2-3 minutter. Slik blir kjøttet litt sprøtt i kantene.
Servér pinnekjøttet med mandelpotetene fra dampingen, vossakorv, kålrabistappe og grov sennep.
Hjemmelaget kålrabistappe
Vask og skrell kålrot og gulrot, og del i like store terninger.
Kok kålrot og gulrot møre, det vil si at du kan trykke en gaffel gjennom grønnsakene uten å føle særlig motstand, ca. 20 minutter, avhengig av størrelse på bitene.
Hell av vannet, og la grønnsakene dampe seg tørre.
Ha deretter i smør, fløte, muskattnøtt, salt og pepper, og mos sammen til en grov stappe. Liker du en mer finmost stappe kan du bruke stavmikser.
Ønsker du ekstra smak kan du smake til med litt av kokesjyen fra pinnekjøttet, men gjør gjerne dette før du tilsetter salt, da pinnekjøtt er ganske salt i seg selv, og gir en kraftig kokesjy.
Tips!
Er du ikke så glad i Vossakorv, men synes det er godt med det røkte til pinnekjøttet? Prøv en pakke Xtra røkt kjøttpølse til pinnekjøttmiddagen!
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆