lam og får
Raspeballer med kålrabistappe
Raspeballer er en høyt elsket rett med lange tradisjoner. Sammen med deilig tilbehør er dette en skikkelig norsk klassiker!
45min / 2t 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Raspeballer:
1 kgsalt lammekjøtt (eller salt kjøtt fra svin eller storfe)
1 kgpoteter (rå)
2 dlsammalt hvetemel
2 dlbyggmel
1 tssalt
Kålrabistappe:
1 kgkålrabi
2 stkgulrot
2 sssmør
en fjerdedel tsmuskat
en halv tssalt
en halv tshvit pepper
Servering:
350 gvossakorv (eller annen pølse)
200 gbacon
4 sssmør
Fremgangsmetode
Legg kjøttet i usaltet, kokende vann – det skal være rikelig med vann. Skum godt av og la det småkoke/trekke til kjøttet løsner fra beinet, ca. 2 timer. Ta kjøttet ut når det er ferdig, men behold kokevannet til å trekke raspeballene i.
Skrell potetene og riv dem på rivjern, eller kjør dem gjennom en kvern. Dryss over litt salt og press ut vann av potetblandingen. Bland deretter inn hvetemel og byggmel i de revne potetene, sammen med resten av saltet.
Form raspeballene med hendene. Du bestemmer selv hvilken størrelse og form du ønsker. Slipp raspeballene forsiktig ned i det kokende vannet og la dem trekke i ca. 45 minutter.
Ha pølsene eller vossakorven i gryten sammen med raspeballene de siste 10 minuttene. Kutt baconet i terninger og stek det med smøret i stekepannen.
Når raspeballene er ferdige, serverer du dem med baconfett, salt kjøtt og kålrabistappe.
Kålrabistappe
Skrell kålrabien og gulrøttene, og kutt i store biter. Legg bitene i en gryte, fyll med vann og kok opp. La det koke til bitene er møre.
Hell av vannet og la gryten stå ett minutt på den varme platen. Mos kålrabien og gulroten med en stavmikser. Rør inn smøret og muskaten. Smak til med salt og pepper.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆