lam og får
Saftig fransk lammelår
Stek lammelår eller lammestek på lav temperatur og dekk kjøttet med en sprø panering med hvitløk, persille og parmesan. Det blir ekstra saftig og godt!
3t / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
6 porsjoner
Dette trenger du:
2 og en halv kglammelår (ca)
3 sssitronsaft
2 tssalt
1 tspepper
12 stkpoteter
7 stktomater
2 ssolje
en halv tssalt
en fjerdedel tspepper
2 sssmør
Til panering:
2 buntfrisk kruspersille
6 stkhvitløksbåter
1 og en halv dlstrøkavring
100 gparmesan (revet eller revet hvitost)
4 ssolje
1 sssmør
Fremgangsmetode
Ta ut kjøttet av kjøleskapet, og skjær gjerne ut det store beinet. Da blir det lettere å skjære kjøttet i pene skiver ved servering. Du kan også kjøpe lammestek uten bein. La kjøttet hvile på benken i 30 minutter før du skal steke det.
Skjær potetene og tomatene i skiver, og legg dem i en langpanne eller ildfast form som er smurt med olje. Krydre med salt og pepper og fordel smøret i små klatter på toppen.
Gjør istand paneringen. Finhakk persille og hvitløk, og bland det med strøkavring. Bland 2/3-deler av paneringen med olje. Rør inn revet parmesan i resten.
Gni lammelåret inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør paneringen som er blandet med olje jevnt over hele steken.
Legg steken på toppen av grønnsakene i langpannen. Sett et steketermometer i den mest kjøttfulle delen, og stek det i ca. 2 timer og 45 minutter på 125° C til termometeret viser 55-60 °C.
Ta lammesteken ut av ovnen. Fordel parmesanblandingen over kjøttet og legg smøret i klatter på toppen.
Gratinér steken på 225° C i ca. 15 minutter, eller til den har fått en sprø skorpe og steketermometeret viser 65-70 °C (rosastekt). La steken hvile i 15-20 minutter før servering.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆