kalkun
Supersaftig helstekt kalkun
Hvem skulle trodd at et kjøkkenhåndkle kan redde hele nyttårskalkunen? Her får du oppskriften på helstekt kalkun – steg for steg.
3t 10min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
6 porsjoner
1 stkfersk kalkun (ca. 4-5 kg)
1 klypesalt og pepper (ca)
200 gsmør
2 dlvann (ca)
2 dlfrisk eplemost (ikke den søte varianten) (ca)
Fremgangsmetode
Sett ovnen på 200 °C varmluft. Tørk kalkunen godt innvendig og utvendig med papir. Smelt halvparten av smøret, og bland med salt og kvernet pepper. Pensle kalkunen innvendig og utvendig med smørblandingen. Fyll kalkunen med ønsket stuffing.
Fukt et rent kjøkkenhåndkle med vann, og legg det på kjøkkenbenken. Fyll det med tynne skiver smør og brett over.
Legg håndkleet over kalkunbrystet. Sett steketermometer i den tykkeste delen av brystet uten å treffe ben. Sett kalkunen på en stekerist over en langpanne. Hell i vann og eplemost.
Stek kalkunen med håndkleet over i 1 time. Ta vekk håndkleet, og fortsett stekingen på 200 °C i ca. 1 time og 40 minutter.
Etterfyll med vann og eplemost underveis slik at det ikke stekes tørt, hell gjerne kraften over kalkunen noen ganger underveis i stekingen.
Kalkunen er ferdig når kjernetemperaturen er 65° C. Kjernetemperaturen kommer nemlig til å stige ytterligere opptil 5 °C under hviletiden.
Ta ut kalkunen, og la den hvile under folie i minst 30 minutter før den danderes på fat og skjæres opp. Hvis den ikke får hvile, vil saftene sive ut når du skjærer i den, og kjøttet vil ende opp mye tørrere enn nødvendig.
Tips!
Hvis du ikke har steketermometer, kan du sjekke om kalkunen er ferdig ved å stikke en spiss kniv i den tykkeste delen av låret. Hvis kraften som siver ut er klar i stedet for lyserød, er kalkunen ferdigstekt.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆